Bugun...


TÜRKAN GÖKGÜL

facebook-paylas
DUYGUSALIZ
Tarih: 13-07-2023 16:34:00 Güncelleme: 13-07-2023 16:34:00


Doğal olarak gelişen olaylar karşısında ağlamak vücudumuzun duygusal bir tepkisidir. Keder mutsuzluk ya da sevinç neşe gibi belirli hislere vücudumuz tarafından verilen bir cevaptır. Ağlamak bir çeşit rahatlama ve boşalma yöntemidir. Bazı zamanlarda ise çok güçlü bir savunma silahıdır hele bazen istenen bir şeyi elde etme yâda karşıdakinin desteğini almak veya suçunu hafifletmek için ağlama insan ve hayvanlar tarafından kullanılabilir.

Özellikle biz kadınların duygusal yönü ağır bastığından mıdır nedir gücümüz yetmediği zaman başvurduğumuz güçlü silahımız ağlama işimizi haledene kadardır. Ne hikmetse istediğimize ulaşınca birden göz pınarlarımız kuruyuverir.

Peki, hiç ağlamadım diyen bir insana rastlamamız mümkün mü sizce? Tabikî hayır çünkü daha doğarken ağlayarak nefes almaya başlar her insanoğlu. Bebekler karnı acıksa, gaz sancısı olsa yâda altını kirletse ağlayarak kendini ifade eder. İstatistiklere göre insanlar yaşamları boyunca ortalama 95 litre yani 10 kova gözyaşı döküyormuş. Bunun yanında hayvanlarında gözyaşı döktüğü halleri sosyal medyada bile seyrettiğimiz videolarla şahit oluyoruz.

Nelere ağlarız:

Bir yakınımızın ölümüne, aşk acısına, büyük kavgalar sonucu, haksızlığa uğrayınca, çocuğunu kucağına alan anne, yıllardır çalıştığı sınavı kazanan öğrenci, atanan işsiz, evlenme teklifi alan genç kızımız, sinir harpleri sonucu gücümüz yetmediğinde, büyük ikramiyeyi kazanan dar gelirli aile, oğlunu askere yollayan anne baba, çocuklarının mürüvvetine şahit olan büyükler daha da ileri gidelim hatta seyrettiğimiz filmlere bile ağlarız toplum olarak. Bu kadar vücudumuza faydası olan ağlama bazen bir depresyonun ya da doğum sonrası loğusalık depresyonunun habercisi olabilir aman dikkat.

Göz yaşının bile bir görevi varmış; Göz yaşının ardından gelecek gülümseme için temizlik yaparmış diye söylemiş (Mevlana Celalettin-i Rumi) Tabi hepimiz ağlamanın faydalarına zaman zaman şahit olmuşuzdur.Ağlama stresi azaltır,modumuzu yükseltir,zor durumlarla başa çıkmamızda yardımcı olur,ağlama sonucu gözyaşının antibakteriyal özelliğinden dolayı gözde enfeksiyonu önler ve gözün içini temizler,kalp damar ,mide ,kemik yada kaslarla ilgili rahatsızlıklara iyi gelir.Ağlamak  vücutta strese bağlı oluşan kimyasalların vücuttan atılmasını sağlar .doğal olarak çok terleyen erkekler östrojen hormonunun da engellemesi sonucu bu kimyasalları terleyerek vücutlarından atarlar  belki bunun içindir fazla sulu gözlü olmamaları ,ama kadınlar öylemi ya ne kadar silah yerine gözyaşlarını kullansalar da bu toksinleri kırılgan narin oldukları hassas oldukları için belki de bu toksinleri ağlayarak atma yolunu seçerler çoğu zaman kadınlarımız erkeklerimiz hatta hayvanlarımızın ve tüm canlılarımızın  gözlerinin içi hep gülsün sadece ve sadece akarsa göz yaşları mutluluktan aksın  diyelim her günümüz  mutlu ve huzurlu kalın…



Bu yazı 1041 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI