Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
İNSANLAR HESABA ÇEKİLECEKLERİNİ NEDEN UNUTUR?(MU)?
Tarih: 27-05-2024 09:37:00 Güncelleme: 27-05-2024 09:37:00


“Nebe:﴾27﴿ Doğrusu onlar hesaba çekileceklerini beklemiyorlardı.”

İnsanlar dünyada yaptıklarından hiçbir şeyin Allah'a gizli kalmayacağını, yaptıkları her şeyden hesaba çekileceklerini bildikleri halde yapacaklarından geri kalmıyor. İnsan nefsine aldanır, şeytana kanar, hislerine hâkim olamaz, iradesine söz geçiremez de, sonunda bir günah işler, ardında da yaptığına, yapacağına bin pişman olur ve tövbe üstüne tövbe eder.

"Bir kul günah işledi ve ‘Yâ Rabbi, günahımı affet!’ dedi. Hak Teâlâ da ‘Kulum bir günah işledi; arkadan bildi ki, günahları affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır.’ buyurdu. Sonra kul dönüp tekrar günah işledi ve ‘Ey Rabbim, günahımı affet!’ dedi. Allah Teâlâ da ‘Kulum bir günah işledi ve bildi ki, günahı affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi vardır.’ buyurdu. Sonra kul dönüp tekrar günah işledi ve ‘Ey Rabbim, beni affeyle!’ dedi. 

image.png

 

Allah Teâlâ da ‘Kulum günah işledi ve bildi ki, günahı affeden veya günah sebebiyle cezalandıran bir Rabbi olduğunu bildi. Ey kulum, dilediğini yap, ben seni affettim.” “Günahlar yüz kere, hatta bin ve daha çok kere tekrar edilse de kişi her seferinde tövbe etse, tövbesi makbuldür. Veya bütün günahlar için bir tek tövbe etse bile, yine tövbesi sahihtir.”

Bir hadiste de, istiğfar eden kimsenin günde yetmiş defa günahını tekrar etse bile, ‘günahında ısrar etmiş’ sayılmayacağı belirtilir.

Bir savaş sonrasıydı. Esirler arasında çocuğundan ayrı düşmüş bir kadın da vardı. Kadıncağız çocuğuna olan özlemini gidermek için gördüğü her çocuğu kucaklıyor, bağrına basıyor ve emziriyordu. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem çevresindekilere:

- Bu kadının kendi çocuğunu ateşe atacağına ihtimal veriyor musunuz, diye sordu.

- Asla, atmaz, dediler. Bunun üzerine Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem,

- İşte Allah Teâlâ kullarına bu kadının yavrusuna olan şefkatinden daha merhametlidir, buyurdu.

“Her insan hata işler; ama hata işleyenlerin en hayırlısı, çok tövbe edenlerdir.”

Sonuçta insanız ve günah işlemeye yatkınız. Keşke hiç kimse günah işlemese, ancak sistem günah ve sevap üzerine kurulu şekilde devam ediyor. BU yüzden kendimize hakim olalım ve günah işlemekten kaçınalım ve tövbe edelim. Bildiğiniz gibi tövbe kapısı her zaman açık. “Şüphesiz Allah, tekrar tekrar günah işlediği halde üst üste tövbe eden kulunu sever.”



Bu yazı 1292 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI