Bugun...


ABDULLAH ÖZGÜRDEN

facebook-paylas
GÜNDEM
Tarih: 26-04-2024 15:29:00 Güncelleme: 26-04-2024 17:04:00


 

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ( TBMM' nin Kuruluşu)

23.04.1920

  104. YIL..!

" 22.04.1920

Bütün Valiliklere, Müstakil Sancaklara, Kolordulara, Nazilli' de Albay Refet Beyefendi' ye, Bursa' da 20'nci Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa Hazretlerine, Bursa' da 56'ncı Tümen Komutanı Albay Bekir Sami Beyefendi' ye, Balıkesir' de 61'nci Tümen Komutanı Albay Kâzım Beyefendi ye 

 Tanrı' nın lütfüyle Nisan 'ın 23'üncü Cuma günü Büyük Millet Meclisi açılarak çalışmaya başlayacağından, o günden itibaren askeri ve sivil bütün makamlara bütün milletin tek merciinin Büyük Millet Meclisi olacağı bilgilerinize sunulur. "

 Heyet-i Temsiliye adına Mustafa Kemal 

  NUTUK 

Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Eftal Cemiyeti'nin 1927 'de ilân ettiği ve ilki Atatürk 'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramının birleşmesiyle oluşmuştur. 

23 NİSAN Çucuk Bayramı Savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktadır. 

UNESCO' nun 1979 yılını Çocuk yılı olarak duyurmasından sonra TRT Kurumu Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği' ni başlatmıştır. Bu şenliğe o günden bugüne bir çok ülkeden katılımlar sağlanmıştır. 

Bu bayram, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ün savaştan çıkmış bir milletin gelecek kuşaklarına umut aşılama ve onları sevindirmek adına ve halkının kaderinin ise bir kişinin iki dudağından çıkacak sözlere bırakılamayacağını, bu kararın Milletin kendi iradesi ile alacağı karar olduğunu Dünya 'ya ilânı ve tescilidir. 

Ard arda bir çok savaşa katılmak zorunda bırakılmış yorgun bir milleti yeniden ayağa kaldırmak kolay bir iş değildir. 

Bütün maddi zenginlikleri ile okumuş ve üretken nesilleri bu savaşlar ile yok edilmiş adeta fakirlestirilmiştir. 

Böyle bir milleti yeniden ayağa kaldırmak ve yarınlara hazırlamak, o milletin çocuklarına umudu aşılamak, moral vermek, en iyi eğitimi almalarını sağlamak bir binanın temelini, harcını atmak gibidir. 

Atatürk o günü değil, yarınları düşünerek bütün imkânsızlıklara rağmen, savaş esnasında kurduğu Gazi Meclis eli ile bir milletin önce kurtuluşunu, topraklarımızdan düşmanın temizlenmesini sonra da savaştığı düşmanlar ile sulh ederek kurduğu Türkiye cumhuriyeti 'nin temelini ve harcını çocuklarla atmaya başlamasının gayesi olarak;

Koyduğu Muhassır Medeniyetler Seviyesini amaç edinmesi neticesidir.

Bu bayramlar vesilesi ile Türk ulusu olarak nasıl bir yokluk ve zorluk geçmişimizden kahraman nesillerimizi feda ederek çıkmayı başarmış ve elde kalan nesiller ile geleceğe bir ulusun nasıl hazırlandığını Dünya 'ya göstermiş bulunmaktayız. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik  ve Çocuk Bayramı, ülkemizin ücra köy ve taşralarında eşit eğitim hakkı ile yetişen fakir bir vatandaşın Türkiye Cumhuriyetini yönetmeye talip olmasını sağlayan, Hürriyet ve Özgürlük haklarını ele alması neticesinde bir milletin varlığını Dünya 'ya ilânı ve ispatıdır. 

"Efendiler, bilirsiniz ki, hayat demek, mücadele ve müsademe demektir. Hayatta başarı kazanmak, mutlaka mücadelede başarı kazanmaya bağlıdır. Bu da maddî ve manevî güç ve kudrete dayanır bir husustur. 

Bir de, insanların uğraştığı bütün meseleler, karşılaştığı bütün tehlikeler, elde ettiği başarılar, toplumca yapılan genel bir mücadelenin dalgaları içinden doğa gelmiştir. "   NUTUK 

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."

   Atatürk 

23 NİSAN 1920...

    YIL 23 NİSAN 2024...

Türkiye Büyük Millet Meclisi' nin kuruluşunun, yani Gazi Meclisimizin 104 yılı....  KUTLU OLSUN...

Değerli Hemşerilerim Dua ile...

SAĞLIKLA, SEVGİYLE, MUHABBETLE ve HUZURLA KALIN...



Bu yazı 284 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI