Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
37 DİL BİLEN ADAM
Tarih: 06-05-2024 11:03:00 Güncelleme: 06-05-2024 11:03:00


 

37 dil bilen ve bunların 24'ünü akıcı bir şekilde konuşabilen ABD’de halı yıkamacısı Vaughn Smith'in beyninde yapılan incelemeler şaşırtıcı bir sonucu ortaya çıkardı. 46 yaşındaki Smith'in, hem çevresindekilerin hem de bilim insanlarının ilgisini çekti. Bildiği diller şu şekilde açıklandı:

İyi: İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Rusça, Romence, Bulgarca, Slovakça, Çekçe, Hırvatça, Fince, İtalyanca, Letonca, Sırpça.

Orta: Fransızca, Almanca, Macarca, İzlandaca, Galce, Felemenkçe, Norveççe, Amerikan işâret dili, Lehçe.

 Az: Arapça, Yunanca, İbranice, İsveççe, Estonca, Japonca, Gürcüce, Endonezyaca, Mandarin, Ukraynaca, Lakotaca, Navahoca, Amharca, Seylanca.

Çok dil bilen kişilerin üzerinde çalışmalar yürüten araştırmacılar Saima Malik-Moraleda ve Evalina Fedorenko, Smith'in beynini inceledi. İnceleme Vaughn'ın beyninin dili anlamak için kullandığı kısımların normalden daha küçük olduğunu ortaya çıkardı. Smith'in verileri, MIT ve Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını yürüten Malik-Moraleda ve Fedorenko'nun incelediği çok dil bilen diğer kişilere âit bilgilerle uyuşuyordu.

Bu kadar meziyeti olan Smith saati 20 dolardan daha az bir ücrete halı temizliyor. 46 yaşındaki halı yıkamacısı liseden sonra çalıştığı yerlerde de bolca dil öğrendi. Kendisi, İngilizce ve İspanyolca konuşulan bir ailede büyüdü.   

OSMANLILARDA TOPLU TAŞIMA KURALLARI

6 Aralık 1909 tarihinde kabul edilen “Dersaadet Otobüs ve Omnibüs Osmanlı Anonim Şirketi Şartnamesi” şu maddelerden ibaretti:

- Otomobil, otobüs, minibüs ve emsalinin modeli, taşıyacağı yolcuların miktarı belediyenin izniyle olacaktır.

- Arabaların miktarı belediye tarafından tayin ve gazetelerle ilân edileceği gibi, numaraları üstlerine yazılacaktır.

- Sırf kadınlar için ayrı olarak kâfi miktarda arabalar bulunacaktır.

- Sokaklarda beklemek yasak olup her yerde daire marifetiyle gösterilen yerlerde (duraklarda) bir müddet durabileceklerdir.

- Bila-mezuniyet arabaların tatili sebebiyle ahalinin bizar edilmesine meydan verilmeyecektir ve tarifeden fazla ücret alınmayacaktır. Eşya nakliyesi için ayrıca tarife yapılacaktır.

- Geceleri yolculardan fazla ücret talep olunmayacaktır.

- Köprülerden geçmek için her arabadan köprü ücreti alınacaktır.

- Askerlerden yarı ücret alınıp, belediye çavuşları vazifede ücretsiz binecektir.

- Arabaların gerek temizleme ve gerek metanetine ve gerek trenlerin yolunda hareket eylemelerine, zayıf ve sakat atlar koşulmamasına dikkat olunacak. Şehir içinde buharlı her nevi arabaların sürati normal süratten fazla olmayacaktır.

- Makinistler ve arabacılar ehliyetli olacağı gibi, güzel ahlâklarına dâir belediyenin tasdiki olacaktır.



Bu yazı 1579 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI