Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
BALIKESİR ve KÖYDE YAŞAMAK
Tarih: 02-11-2023 13:35:00 Güncelleme: 02-11-2023 13:35:00


Son zamanlarda köylerde (kırsal mahallelerde) yaşayanlar çoğaldı. Geçen hafta aynı okulda uzun süre birlikte çalıştığımız öğretmen arkadaş Selimiye Köyü’ne (kırsal mahalle) yerleştiğini söyledi. Balıkesir’de ki evlerini satmışlar ve tamamen köye yerleşmişler. Çevremde Pamukçu, Balıklı, Nergiz, Ayvatlar, Ayşebacı, Halalca ve daha birçok kırsal mahallede yerleşenler var.

 

 

Ayrıca, köy kökenli olan arkadaşlarda anadan-babadan kalan evlerini tadilattan geçirip köyde yaşamaya başladılar. Eskiden köylerde hayat zordu. Şimdi ise birçok köyde su, elektrik, köy minibüsü, köy bakkalı yoktu.

Şimdilerde ise köyler gerçekten mahalle gibi. Kırsal kelimesi sadece merkezdeki mahalleleri köylerden ayırmak ayırmak için kullanılıyor. Köylerin, belediye otobüsleri, köy minibüsleri var. Ulaşım kolay. Köyde yaşayan kadınlar, motosiklet, traktör ve taksi kullanıyorlar. Köyde yaşayan hemen hemen herkesin kendine göre bir aracı var. Bu araçla şehre gidip geliyor.

Köylerde bırakın bakkalı artık üç harfli marketlerin şubeleri var. Lokanta, sağlık ocağı vb. kısacası neye ihtiyaçsa o var.

Köye sonradan yerleşmek kolay mı?

Yerleştiğiniz köyün yabancısı iseniz köye uyum sağlamak zor. Tavsiyem kesinlikle kendi köyünüz varsa oraya yerleşmeniz.

Köyde yaşamanın ayrıcalıkları nelerdir?

Stresten, kalabalıktan, gürültüden ve trafikten uzak bir iş hayatınız olacak. Tabii köyde yaşamak illa tarım veya hayvancılıkla uğraşmayı gerektirmez, küçük bir dükkânınız olabilir veya home-office bir firmaya bağlı olarak çalışıyor olabilirsiniz ama genel olarak köy insanlarının tarım ve hayvancılıkla ilgilendiği bir gerçektir. Sizde ilgilenebilirsiniz. Tabii çoban bulamazsanız ne yaparsınız bilemem!

Köy küçük yerleşim birimidir ve evden çıkıp sokakta karşılaştığınız her insanla selamlaşacaksınız çünkü daha az insanların olduğu yerlerde yaşamak samimiyet ve muhabbeti beraberinde getirir. Her köyde aynı mıdır? Bu da tartışılır…

Köy Hayatı Zordur

Yazımın başında köylerin birçok imkânı olduğunu belirtmiştim ancak, yinede özellikle alışkın olmayanlar için köy hayatının zor olacağını belirtmek isterim. Köy hayatının işleri, şehir hayatının işleri gibi sadece iki oda bir salondan ibaret değildir. Kadınlar hayvan bakarlar. Asıl iş öğle saatlerinde başlar, koyunlar eve gelmeden, ekmeklerini yapmış olmaları lazımdır. Onun için ekmekleri yetiştirebilmek için nefes nefese kalırlar.

Sağlık Hizmetlerine Sınırlı Erişim

İyi bir doktor bulunsa bile özel tıbbi tesisler çok uzakta olacaktır. Sizin veya ailenizden birinin düzenli bakıma ihtiyacı varsa, taşınacağınız bölgede uygun bir tıbbi tesise erişiminizin olmasını sağlamanız gerekir.

 Daha Az Eğitim Fırsatı

Küçük kasaba ve köylerin çoğunun sadece bir okulu var ve yüksek öğretim kurumu yok. Çocuklarınız varsa eğitim ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Dikkatli bir araştırma yapmanız ve iyi bir okulun bulunduğu bir bölgeye taşınmanız veya yakındaki bir şehre uzun yolculuklar planlamanız gerekir.

Köy hayatını seven kişiler bence hem şehirde hem de köyde yaşarlarsa daha iyi bir tercih yapmış olurlar.



Bu yazı 2308 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI