Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
ROTATOR CUFF LEZYONLARI
Tarih: 26-01-2024 13:23:00 Güncelleme: 26-01-2024 13:26:00


En sık omuz ağrısı nedenleri arasında; rotatorcufftendiniti, subakromial sıkışma sendromu, kalsifiktendinit dediğimiz hastalıklar yer alır.Rotator manşet tendiniti, suprasupinatustendonundainflamasyon ve tendinite neden olur.

Tedavisinde,öncelikle istirahat ve aktivite düzenlenmesi, analjezik ve NSAİİ, fizik tedavi modaliteleri, omuz eklem hareket açıklığını  koruyan ve dinamik stabilizatörleri güçlendiren egzersiz yöntemleri uygulanabilir.

Subakromial sıkışma sendromunda ise humerus başı;akromion, korakoakromialligament ve korakoid çıkıntının oluşturduğu korakoakromial ark arasındaki suprasupinatustendonu ve subakromialbursanın sıkışması ve inflamasyonu ile meydana gelir.3 evresi vardır. Evre 1’ de ödem ve hemoraji,  Evre 2’de fibrozis ve tendinit, Evre 3’de kemik ve tendon lezyonları görülür.

Evre 1 ve 2’de lokal buz uygulaması, istirahat ve konservatif tedavi, aktivite kısıtlaması, NSAİİ, fizik tedavi modaliteleri, elektroterapi, TENS ve diadinamik akım analjezik amaçlı kullanılır.

Dikkat edilecek durumlardan biri uygulamayı nasıl yaptığımızdır. Örneğin soğuk uygulama; ilk 24 saatte ve şikayetlerin çok yoğun olduğu dönemde uygulanır.10-12 dakika süreli,  2 saatte bir havluya sarılı buz paketleri omuz bölgesine yerleştirilmelidir. Yüzeyel sıcak uygulamada isehotpack-sıcak su torbaları ve infraruj kullanılabilir.Akut dönem geçtikten sonra özellikle egzersizlerden önce kas gevşemesi ve analjezik amaçlı kullanılır. Tedavide bu uygulamaların dışında; ultrason da tercih edilebilir. 5-10 dakika omuza uygulanır ve analjezik etki yapar.Kas spazmını azaltır.Kan dolaşımını arttırıp,metabolizmayı hızlandırır.

Kalsifiktendinit ise; rotator manşet üzerinde kalsiyum hidroksiapatit kristallerinin depolanması sonucunda oluşan ağrılı bir tablodur.%50 oranında supraspinatustendonunda görülür.Tedavide amaç; ağrının kontrol altına alınması, omuz fonksiyonunun devam ettirilmesi, adezivkapsülit gelişiminin önlenmesidir. Erken rehabilitasyon, NSAİİ, soğuk uygulamalar, omuz eklem hareket açıklığı  egzersizleri, omuz çevresi kasları güçlendirici egzersizler en sık tercih edilen tedavi yöntemleridir.

Hastalığın şiddeti, tedaviye uyum, tedaviye başlama zamanı, eşlik eden hastalıklar, tedaviye verilen cevapgibi durumlar başarılı sonuçlar için oldukça önemlidir.  O nedenle tedavi süreci boyunca, doktor ve fizyoterapistiniz düzenli olarak ilerlemenizi değerlendirmeli ve gerektiğinde tedavi planını yeniden düzenlemelidir.

 

   Uzm. Fzt. Özden CERTEL



Bu yazı 1515 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI