Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
AYAK TABAN AĞRISI
Tarih: 28-03-2024 16:28:00 Güncelleme: 28-03-2024 16:28:00


Ayak tabanı ağrısının bir çok nedeni olabilir ama en  yaygın nedenlerinden ikisi plantar fasit ve topuk dikenidir (plantar fasiit ve plantar kalkaneal spur olarak da bilinir). İkisi arasındaki farkı anlamak önemlidir.

Plantar Fasiit (Plantar Fasciitis); ayak tabanında bulunan kalın bağ dokusunu (plantar fasiya) etkileyen bir durumdur. Genellikle topuk bölgesinde ağrıya neden olur. Bu ağrı, genellikle sabahları veya uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkınca hissedilir. Plantar fasiit, ayağın uzun süreli kullanımı, yanlış ayakkabı seçimi, düz ayak yapısı veya yüksek topuklu ayakkabıların sık kullanımı gibi faktörlerle ilişkilendirilir.Topuk Dikeni (Plantar Fascial Spur) ise plantar fasiitin bir sonucu olarak gelişebilir. Fakat sadece topuk bölgesinde kemikleşmiş bir çıkıntıdır ve ağrıya neden olmayabilir. Topuk dikeni genellikle röntgen veya diğer görüntüleme teknikleri ile teşhis edilir. Ancak, topuk dikeni olan kişilerde ağrı hissedilmeyebilir veya plantar fasiitin aksine, topuk dikeni olan kişilerde ağrı genellikle sabahları daha belirgin değildir.

Her iki durumda da, doğru tanı ve tedavi için bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Fizik tedavi, egzersizler, ayakkabı seçimi, tabanlık kullanımı, ağrı kesiciler, steroid enjeksiyonları ve nadiren cerrahi gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Tanıyı bildikten sonra tedavide ayak taban ağrısı için birkaç etkili yöntem şöyle sıralanabilir:

1. İyi Ayakkabı Seçimi: Doğru şekilde destekleyen ve uygun boyutta olan ayakkabılar seçmek ayak taban ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Ayaklarınızın şekline ve ihtiyaçlarına uygun ayakkabılar tercih edilmelidir. Yuvarlak burunlu hafif dolgu topuklu olması tercih edilir.

2. Topuk Desteği: Özellikle uzun süre ayakta kalanlar için topuk desteği sağlayan ayakkabılar tercih edilmelidir. İnce topuklu ayakkabılardan kaçınılması da ağrıyı azaltabilir.

3.Tabanlık Kullanımı: Ayak tabanını destekleyen özel tabanlıklar kullanmak ağrıyı hafifletebilir. Özellikle düz ayak yapısına sahip kişiler için önemlidir. Ark düşüklüğünü önleyici veya ayak tabanınızı destekleyici, şahsınıza uygun tabanlıklar kullanılmalıdır.

4.Dinlenme ve Rahatlama: Ayaklarınızı dinlendirmek için düzenli aralıklarla mola verilmelidir. Ayaklarınızı yükseğe kaldırarak dinlendirme ve ağrıyan bölgeye soğuk veya sıcak uygulamalar yapmak da faydalı olabilir. Su içi egzersizler, ayak altı top yuvarlama egzersizleri ağrınızı hafifletebilir.

5.Esneklik ve Güçlendirme Egzersizleri: Ayak ve bacak kaslarını güçlendirmek ve esnekliğini artırmak için egzersizler yapmak önemlidir. Yoga, pilates, normal elkem hareketleri, germe egzersizleri, tartan zeminde yürüme gibi aktiviteler bu amaçla faydalı olabilir.

6.Masaj ve Yumuşatıcı Tedaviler: Ayak tabanı masajı ve yumuşatıcı kremler kullanarak kasları gevşetmek ve kan dolaşımını artırmak ağrıyı azaltabilir.

7.Uygun Postür: Doğru duruş ve yürüme tekniği geliştirmek, ayak tabanı ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Fizyoterapist veya uzman biriyle çalışarak uygun postür ve yürüme tekniği hakkında öneriler alabilirsiniz.

8.Doktora Başvurmak: Ayak tabanı ağrısı şiddetli veya sürekli ise bir doktora başvurmak önemlidir. Altta yatan bir tıbbi durumun varlığını belirlemek ve uygun tedaviyi almak önemlidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon teknikleri ile kısa sürede oldukça başarılı sonuçlar alınabilir.

Bu yöntemleri uygulamak ayak sağlığınız ve ağrılarınızı azaltmak için gereklidir. İhmal etmek durumu kronik hale getirebilir. Ağrısız yaşamın en önemli şartı ihmal etmeden, belli düzenle tanınıza uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktır.



Bu yazı 964 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI