Bugun...


TÜRKAN GÖKGÜL

facebook-paylas
ÇOCUĞUMUN DİKKATİ EKSİK
Tarih: 09-02-2024 09:33:00 Güncelleme: 09-02-2024 17:07:00


 

Öğrencilerin  iki haftalık sömestr tatilinin bitmesinin ardından Büyük bir heyecan dalgası ile  okullarımız  açıldı . Velilerimizden  öğrencilerle  izinlerini aynı anda ayarlayabilen şanslılar çocuklarıyla doya doya zaman geçirdiler. Heyecanla ve umutlarla başlayan okul hayatında çocuğumuzdan beklediğimiz performansı almış yada alamamış olanlar için  çocuklarımızda  olabilme ihtimali olan bir durum dan sizleri de haberdar etmek bir gazete çalışanı olarak benim  bir borcumdur . Çocuğunuzda istediğiniz sınıf ortalamasının altında başarısı varsa dikkat eksikliği olabilir . Çocuklarımızın 2 ile 3 yaş arasında dikkat seviyesi 30-60 saniye sürebilir. 6 yaş ve sonrası  ise bu süre 30 dakikaya çıkabilir. Çocuğumuzun eksik olduğu alanı tespit edebilirsek ona nasıl davranacağımızı bilir çocuğumuzun akademik başarısını olabilecek en yüksek yere taşıyabilmesinde en büyük destekçisi oluruz.

Dikkat eksikliği Belirtileri:

-Dikkatin kolay dağılması

-Dürtüsellik

Ani ve kontrolsüz davranışlara yol açabilen Duygusal bir durumdur.

-Zihninizin ortalaması gereken işlerden kaçınması ve çabuk sıkılması

-Sonunu düşünmeden ani davranışlar sergileme

-Aktiviteden çabuk sıkılıp farklı bir şeye yönelmesi

-Unutkanlık

-Ders başarısında sınıf ortalamasının  altında kalmak

-Odaklanmama

Çocuğumuzun Dikkat Becerilerini nasıl Geliştirebilirsiniz

-Dikkat Gelişimini destekleyen oyunlar oynatın

Çocuğumuzun dikkatini boz yap  oyunları,okutulan hikaye sonrası sorulan sorular dikkat seviyesini yükseltmesine yardımcı olacaktır.

-Dikkat dağıtıcı unsurları azaltın

Çocuğun çok oyuncağı olması onun yarancılığını köreltebilir.Bizler çocukken ağaç dallarından bebekler yapar elbiseler dikerdik.Kocaman kızarma kabaklarından bebek yapar mısır püsküllerini de saçları olarak kullanırdık.anne babaların sınırsızca aldığı oyuncakları sınırlı olarak odasında tutmalı ve ara ara değiştirmelisiniz.Fazla olan oyuncakları ihtiyacı olan çocuklara hediye ederek paylaşmayı da birebir  yaşayarak öğretebilirsiniz.

-Günlük bir planlama oluşturun

-Sağlıklı beslenmeye önem verin

Hazır yiyecek içeceklerden çocuklarımızı uzaklaştırmalı onun yerine taze meyve yamaya özendirmeli bunun içinde önce kendimiz tüketerek çocuklarımıza örnek olmalıyız.

-Kısa şekerlemeler yapmalarını sağlayın

-Büyük işler küçük görevlere bölün

Peş peşe çocuğa bir sürü görevler yüklemek çocuğunuzu yorabilir.Yapacağı ödevi parçalayarak onun yapmasına yardımcı olmanız onu ödevini yaparken hem sıkılmamasına hem de mutlu olmasına neden olacaktır.her bitirdiği bölüm sonunda ödüllendirmeyi onure etmeyi unutmayın.

-Çocuğumuzun öğrenme şeklini öğrenin

-Çocuğunuza hatırlatmalar yapın.

-Süreli yönergeler kullanın

-Enerji boşaltımı için  zaman tanıyın

- Multive edici araçlar kullanın

Verilen görevini tamamladığı zaman başardığı işi anne ve babasının takdir etmesi ebeveynlerden takdir görmesi çocuğumuzun daha çok odaklanmasına yardımcı olur.

-Hatırlatmalar yapın

Çocuğunuz sevdiği bir oyunu oynarken, bir işle meşgulken ondan hoşlanmadığı bir şey isterseniz onu mutsuz edersiniz.onu öfkelendirebilirsiniz Doğru olan ise

-.Bu oyunu bitirdikten sonra bunu yapman gerekiyor demelisiniz.oyun bitmesine 10 dakika kala zamanı hatırlatmalısınız. Bu size çocuğunuzun zihinsel olarak  hazırlanmasına yardımcı olur.

-Süreli yönergeleri kullanın

Çocuğunuzun bir yönergeyi gerçekleştirmesi için çocuğunuza sınırlı bir süre vermelisiniz.Çocuğunuzun yaşına ve dikkat seviyesine göre süre belirlenmelidir.Örneğin ilkokul çağındaki bir çocuğunuz varsa 15 sayfalık kitap okuması için 30 dk  süre verilebilir.

            Hayatın dikenli yolları anne ve babalarımız ile daha kolay yürüyebiliriz .Siz anne ve babalar yeter ki çocuğunuzun eksikliklerini  tespit edip ona göre davranabilmeniz dileğiyle…



Bu yazı 1497 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI