Bugun...


TÜRKAN GÖKGÜL

facebook-paylas
HEVES DEĞİL İHTİYAÇ
Tarih: 12-01-2024 13:05:00 Güncelleme: 12-01-2024 13:24:00


Hayatımın fırsat bulduğum dönemlerinde kendimi müziğin notalarına bırakıp sadece müzik olan notalarda esir olabilmek için çeşitli enstrümanlar çalmayı denedim. Gözümüzü açtığımızda çalınan sazları hayran hayran dinleyen babacığımın

-Aaaaah bir saz çalamadım diye hüzünlenmesi dir beni müziğe aşık eden .Önce saz çalabilmek için eşimle  kursa gittik  olmadı. Yıllar sonra oğlum eve gitar getirdi gençler bizden daha azimli  bizler dinleme bölümünde onların tellerde çıkardığı nağmelerle de mutlu olduk o yıllarda sonra yaş kemale erince aklıma bir ud sevdası düştü. Dükkan dükkan gezerek çokçası internette arama motorlarının yardımı ile tabi getirme işlemlerinde kankalarımın yardımı sonrası Eminem adını verdiğim uduma kavuştum .Hazır hocamda ders verebilirim dedikten sonra haftanın 2 günü çalışmalara yoğunluk verdim. Ama yine o sesleri yakalamak zor oluyordu. Bir gün 5 yaşındaki torunum jimnastiğe yazıldı. İlk günlerinde yüreğim ağzımda korkuyorum ama minnacık çocuk nasıl azimli evde yürümüyor taklalar atarak evin içinde geziyor koltuğa otururken bile parende atarak oturuyor bildiniz ev jimnastik salonu bir gün düğüne gittik orda da aynı parendeler taklalar .Çocuk kendini öyle bir çalışmaya verdik kim ne der duygusu yok içinde  artık jimnastik  figürlerinin alası nı yapıyor çünkü yeme içme hatta nefes alma gibi çalışması sonucu bu kadar kısa zamanda başarıyı yakaladı.Bana nasıl çalışmam gerektiğini bu gördüğünüz 5 yaşındaki çocuk öğretti. Böyle nefes alır gibi çalışırsam önümüzdeki yaz akşamlarında yanan ateşin etrafında temmuz akşamları gecelerinin muhabbetine doyulmaz eminim  .Tüm dünyada ortak anlaştığımız tek dil müziktir . müziğe ulaşmak artık çok kolay olsa da bizler her zaman deriz ki ‘’Müzik ruhumuzun gıdasıdır’’ bu gıdayı kendi yorumlarımızla dünyaya salmaktır hep birlikte amacımız  dünya insanları olarak .İnsanlık tarihinin öncesinde dahi var olduğuna inanılan bir sanat türü hakkında tabiî ki de henüz bilinmeyen çok şey var olduğuna inanılıyor. Müzik ve müziğin sanata ,insanlara kattığı değer tartışılamaz güzelliktedir. Müzik koordine edilmiş bir ses ve ya tonu ayarlama işlemidir.Genellikle bunları  bir kompozisyon oluşturmak için birleştiririz. Müzik ;Duygu düşünce ve  imgelerin teksesli ya da çoksesli olarak anlatma sanatı der sözlükler Müzik insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses bir doğa olayıdır.Müzik bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile sanat yapıtı yaratmaktır.bilimsel temele oturtmaktır.Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim ,tonalite,dinamik ve ses rengi olarak belirtilir .Hayatın her döneminde eğlenme dinlenme eğitim ve haz aracı olarak değişik duyguları tatmin etme ve dile getirme özelliğinin  yanında bilimsel ,sanatsal ve kültürel işlevleri olduğu bilinmektedir. Müziği meydana getiren esas elemanlar 1-Ritm 2-Melodi 3-Armoni yardımcı elemanlardır.Desenli kelime yapısı, ritim ve enstrümantal işbirliği sayesinde müzik dinleyicilere kişisel deneyimler ve hatta çevremizdeki Dünya hakkında iç görü sağlayabilir.İki şarkı birbirisinin aynısı değildir ve müzikal yetenek pek çok biçimde sunulur.

Müzik trendleri ses, gitar, saksafon, yazılı sözler, beste gibi ifade edilebilir.Tek başlarına olmaktansa ,bilgiyi örtük ve yaratıcı bir şekilde aktararak genel bir müzik deneyimi yaratmak için birlikte çalışırlar. Bugün dünyada çeşitli gruplar ve müzik sanatçıları vardır. Bu sanatçıların her biri birçok farklı müzik tarzı sunar.Ancak yaratıcılık ve sanat tutkusuyla birbirlerine bağlılar.Sanatçılar müziği kendilerinin ve yaşadıkları duyguların bir uzantısı olarak kullanırlar.Müzik stres için bir çıkış ,Kutlama için bir kanal veya başkalarıyla bağlantı kurmanın bir yolunu sağlayabilir .Müzik bizi çevremizdeki insanlara bağlar.Unutmayınız ki müzik duygularımızın en açık dilidir.Bu dili bana öğreten sevgili torunuma sonsuz teşekkürler .Hepinize  hayatlarımızın  her döneminde müzikle yoğrulmuş bir yaşam diliyorum …



Bu yazı 1662 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI