Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
ÇÖLLEŞİYORUZ
Tarih: 28-03-2024 16:43:00 Güncelleme: 28-03-2024 16:43:00


21 Mart Dünya Ormancılık Haftası kapsamında çoğu ilimizde  halkı bilinçlendirme ve ağaç dikim kampanyaları yapılmaktadır. 21 Mart ‘ın aynı zamanda Türk Kültüründe Baharın gelişi ,Doğanın uyanışı olarak kutlanan Nevruz Bayramı dır. Baharın başlangıç gününde hayata yeniden bağlanmayı ,  iyimserlikle bakmayı insanlarımıza  öğretebilmek ve bu duyguyu insanlarımıza özellikle geleceğimizin teminatı çocuklarımıza eğitimle aşılamalıyız. Ülke ormanlarımızın yarıdan fazlası ,Orman yangınlarına hassas alanlardadır. Bir bir azalan ağaçlarımız günden güne yok olan ormanlarımız yine gündemimiz oldu. Çevremiz ilimiz hatta dünyamız hızla çölleşiyor. Yaz aylarının insanı bunaltan yakıcı sıcaklarında orman yangınları sezonunda  atılan bir izmarit yada tam söndürülmemiş mangal ateşi yada rast gele atılan bir cam parçası  ciğerlerimiz alev alev yandıkça geleceğimize bırakılacak miraslarımız bir bir yok oluyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada her yaz yaşadığımız bu acı kayıplar bizleri derinden yaralıyor.2021 yılında ülkemizde 53 ilde çıkan orman yangınlarında 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybetti.150 binden fazla hektar orman alanı küle döndü ve binlerce hayvan telef oldu. Orman yangınlarında öncelikle ilk yangın başlaması anından itibaren yangından en hızlı haberdar olunabilmeli. Her ne kadar yangın söndürme işinde hava ekiplerine de ihtiyaç olsa da  genç dinamik yer ekiplerine her zaman en çok  ihtiyaç vardır. Çünkü yangın yerde söndürülür.Orman   haftası  vesilesi ile Türkiye Yüzyılına yakışır şekilde ormanı anlamayı ve koruma eğitimi başta olmak üzere toplantı ve sempozyumlara daha çok yer verilmeli ağaç dikimine daha çok zaman ayırmalıyız.

Her yıl hep aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz bunun içinde anlaşılıyor ki bizlerin toplumsal bilinç ve eğitime ihtiyacımız var.  Yangın riskini dünya genelinde azaltmanın tek yolu  tabiî ki de eğitimden geçiyor. Son on yılın orman kayıplarının yüzde 65 i orman yangınlarında yok oldu. Türkiye orman varlığının büyük bölümünü oluşturan Kızılçam ormanlarının yangından korunması için yangına dayanıklı ağaç şeritleriyle kuşatılması ve orman idaresinin teknik donanım kadar hızlı müdahale kabiliyeti edinmesi gerekmektedir. Küresel ısınmayla ağaçlar yer değiştiriyor. yer değiştiremeyenler güçsüzleşiyor. Yangın gibi iklim krizi de ormanı tehdit ediyor. Şiddetli seller, şiddetli kuraklıklar ve bunları takip eden erozyon olayları da orman ekosistemimizi çok ciddi düzeyde etkiliyor.

       Orman yangınlarında su kullanılması, toprak ve yeşil dal demeti kullanılması ve yangın şeridi açılması ile yangın uçakları ve arozözlerden atılan su ile söndürülür. Yangın büyümesi halinde ise askeri birliklerden yardım istenir.

Orman yangınları sonucunda erozyon sel baskınları görülür. Gelecek kuşakların ormanları azalıyor. Karbon oksijen dengesi bozuluyor. Ekolojik denge bozuluyor. Turizm olumsuz yönde etkileniyor.Rekreasyon alanı azalıyor.Odun ürünlerinde e tıbbi bitkilerde ekonomik kayıplar çoğalıyor.

       Özellikle yaz aylarında haberleri açtığımız anda ciğerlerimiz yanıyor diye başlayan haberlerde maalesef yeşil örtümüzü yok eden cehennem alevleri hepimizi çok üzüyor. Öncelikle orman yangınlarında kaybedilen zaman daha fazla risk ve daha fazla maliyet gerektirir. Yangına erken müdahale yangının büyümesini engeller.

Kıymetli okuyucularımız hayatta yangın gibi değil midir?

 Yoldan geçenin attığı izmaritler ve unuttuğu alevler, Rüzgârın önüne katıp savurduğu küller, sonucu ellerinizle yaktığınız geleceğimiz olan ormanlarımızı gözyaşlarınızla asla söndüremezsiniz. Saygılarımla…



Bu yazı 875 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI