Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
TAHAMMÜL YOK
Tarih: 29-02-2024 16:24:00 Güncelleme: 05-03-2024 16:01:00


Günümüz çocukları gençleri ergenleri sabretme konusunda maalesef sınıfta kalıyor. Sanal ortamdaki oyunların filmlerin veya müziklerin o kadar çok seçeneği var ki çocuklarımız ellerine geçirdikleri tablet telefon bilgisayarla oradan orya koşarak tıklamaya o kadar çok alıştılar ki bu davranışları maalesef hayatlarına da yansımaya başladı. Bir oyunu  veya bir müzik parçasını sonuna kadar dinleme sabrını gösteremiyorlar. Bu çocuklarımızı tabiri yerindeyse maymun iştahlı doyumsuz yapıyor yani sonuç olarak çocuklarımız sabırsız birer kişilik olarak hayatla baş etme becerileri eksik kalarak hayat yolculuğuna devam etmek zorunda kalıyorlar. Sabretmek: Çocuklarımızın doğumuyla birlikte onlara eşlik eden bir davranış değildir. Böyle olmadığı için özellikle çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren beklemeleri gerektiği öğretilmek zorundadır. Çocuğunuzun istediği şeyin ne zaman yapmasını ve hangi şartların oluşmasını beklemesi konusunda çocuğumuza anlatarak öğretmeli ve yönlendirmelisiniz. Sabretmek hepimizin hayatının büyük parçasıdır. Ömrümüz boyunca nelere nelere sabrederek hayatımıza devam ederiz. Sabırlı olma şartlarını küçük yaşlarda çocuklarınıza açık açık anlatınız.

Örneğin: Çocuğunuzun çok istediği bir oyuncak için

— O oyuncağı çok istediğini biliyorum ama önce para biriktirmen gerekiyor. Yeterli parayı biriktirdiğin zaman birlikte gider alırız demeniz çocuk için yapacağı işi ve beklemesi gerektiği mesajını içerir.

Sabrı öğretirken problem oluşumunu önlemek yine siz anne ve babalara düşüyor.

Örneğin: parka çok gitmek isteyen çocuğunuza

— Şimdi yemek yapıyorum, işim var, sende bu arada odandaki oyuncakları topla ikimizin de yapacaklarımız bitirince gidebiliriz diyerek kendinizi ifade etmelisiniz.

Sabır problemin çözümü için öncelikle çocuğunuza sabretmeye özendirin. En küçük bir sabır gösterdiği durumlarda ona sizi gururlandırdığını söyleyerek onu ödüllendirin. Ayrıntılı olarak Sabır ne demek, hangi davranışları yaparsak sabırlı olabiliriz ona anlayacağı sadelikte anlatın. Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretirken unutmayınız ki sizlerde yeterince sakin olmalısınız. Çocuğunuz bir isteği karşısında beklemeye karşı çıkıyorsa ya da kendi bildiğini okuyamadığı için sinirlendiyse siz öncelikle sakın olup kendinize çocuğunuzun yaşamı için çok değerli bir dersi öğrendiğini hatırlayın. Bunun sabretmek olduğu bilgisini sakince ona söyleyin Onun sabırlı olduğunu gördükçe istediği şeylerin hemen gerçekleşmeyeceğini sonunda öğrenecektir.

Büyük Anne Kuralı: Çocuğunuzun istediği bir şeyin gerçekleşmesi için yapması gerekenleri basitçe anlatın.

Örneğin: Ellerini yıkadıktan sonra meyve yiyebilirsin.

Ayrıca çocuğunuzdan istediğiniz şeyin hemen yapılmasını beklemeyin Dikkat edin başına buyruk olmayı istediği zamanlarda isteklerini gerçekleştirmeyin bekleme süresi boyunca çocuğunuz çoğu zaman ağlayıp sızlayacaktır. Onun sabrını destekleyiniz sabırsızlığını ödüllendirmeyiniz. Unutmayınız ki sayın anne babalar büyük başarıların sahipleri, Küçük işleri titizlikle yapabilme sabrını gösteren kişilerdir. Sizler kendi sabrınızla çocuklarınıza örnek olmalısınız çünkü sabırla koruk helva dut yaprağı atlas olur der büyüklerimiz. Hadi sizlere kolay gelsin bu yorucu süreçte sağlıcakla kalınız…



Bu yazı 1285 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI