Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
İNCE BİR HESAP VAR!
Tarih: 06-05-2024 11:06:00 Güncelleme: 06-05-2024 11:06:00


 

“Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür.” Zilzal:7-8

Herkesin eninde sonunda yaptıklarının karşılığını bulacağını belirten bu ayetler, bütün insanlığın paylaştığı bir gerçeği dile getirmesi bakımından özlü ve hikmet dolu ifadelerden sayılmıştır.

 Nitekim Hz. Peygamber de bu ayetleri, kuşatıcı anlamıyla eşsiz bir ifade olarak nitelemiştir Ayetler, dünyada yapılan en küçük hayır veya şerrin bile kaybolmayacağını, ahiret gününde bunların insanların önüne serilip hesabının sorulacağını, karşılığının da ödül veya ceza şeklinde görüleceğini ifade eder.

image.png

 

Nitekim Hz. Peygamber, “Bir yarım hurma veya bir güzel sözle olsun ateşten korunun!”  buyruğu ile kişinin, karşılığını Allah’tan bekleyerek iyi niyetle ve insan sevgisiyle yaptığı en küçük bir hayrın dahi onu ahirette ateşten koruyabileceğine dikkat çekmiştir.

İnanmayanların dünyada yaptıkları iyiliklerin hükümsüz, ahiret hayatı bakımından faydasız olduğunu bildiren ayetler (örneğin; Nûr 24/39) “zerre miktarı da olsa iyiliğin karşılığının görüleceğini bildiren bu ayetle çelişiyor gibi göründüğü için bu hususta tereddüdü gidermek üzere değişik yorumlar yapılmıştır; bunların bir kısmı şöyle özetlenebilir: a) İnançsızlar yaptıkları iyiliklerin karşılığını dünyada görürler ve böylece yaptıkları karşılıksız kalmamış olur. b) Mümine de inkârcıya da yaptıkları gösterilir; Allah müminin günahlarını bağışlar, iyiliklerini ödüllendirir. Kâfirin iyi işleri reddedilir; çünkü bunları Allah rızası için yapmamıştır; böylece ortada sadece günahları kalır. c) İnanmayanın ameli de hesaba girer, inkârına ait büyük günahından düşülür ama iyilikleri bu günahı karşılayamaz ve bu bakımdan boşa gider. Akaid ve kelâm esaslarına göre konu bu ve daha başka şekillerde açıklanmaya çalışılmışsa da, netice itibariyle İslâm âlimlerinin genel kabulüne göre ahiret âleminin ve orada olup biteceklerin hakikat ve mahiyetini Allah Teâlâ bilir. O, kullarının ahir ve akıbetinin ne olacağını da kendi adalet ve hikmetine göre takdir ve tayin eder.

Gördüğünüz gibi zerreden ince hesap var! İşte bu yüzden insanoğlunun her hareketine dikkat etmesi gerekiyor. Niçin? Çünkü: ölünce zerreden hesap sorulacak. Ne zor o hesabı vermek ah! ne zor…

Zilzal suresinin sırrı nedir?

Zilzal suresi, kıyamet günü gerçekleşecek olan o şiddetli sarsıntıdan bahseden, kıyametin kopması ile insanların yeniden diriltilip sorgu ve suale çekileceğini haber veren mukaddes bir suredir. Bu surede insanoğlunun yapacağı en küçük hayrın da, şerrin de karşılığını bulacağı açıkça belirtilmiştir.



Bu yazı 1779 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI