Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
GERİATRİK REHABİLİTASYON
Tarih: 26-04-2024 15:26:00 Güncelleme: 26-04-2024 16:57:00


 

Geriatrik rehabilitasyon; yaşlıda fizyolojik eksilmeye veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin giderilmesi, geciktirilmesi, en aza indirilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tümüdür.Yaşlının fonksiyonel kapasitesini, belirlenen hedefe ve  mümkün olan en üst düzeye ulaştırmak amaçlanır. Böylece yaşam kalitesi de artacaktır.

Egzersiz programı planlanmalı ve  bütün kas grupları aktiviteye dahil edilmelidir. Kısa egzersiz süresini izleyen uygun istirahat dönemleri olmalıdır.Yaşlıların kendisinden küçüklerle bütünleşmesi için ortam oluşturmak, stresle daha kolay başa çıkabilmek, günlük aktiviteleri rahat uygulamak, dengeyi sağlamak ve sonuçta mutluluğu artırmak hedeflenir. Egzersiz ile dayanıklılık artar, mental hareketlilik artar, ağrının azalması sağlanır, kırık gerçekleşme riski azalır, obezite, şeker ve hipertansiyon, hiperlipidemi üzerinde olumlu etkileri gözle görülür hale gelir.

Birey açısından düşünüldüğünde, her hasta bozulan yaşam kalitesinin tekrar arzulanan seviyeye ulaşmasını ister. Geriatrik rehabilitasyonda amaç en ekonomik ve etkin şekilde yaşlanan insanda yaşam kalitesini artırmaktır. Rehabilitasyon uygulamalarına erken başlanmalı, multidisipliner olmalı, güvene dayalı hasta ekip ilişkisi olmalı, hastanın mümkün olan fiziksel ve mental bağımsızlığının devamı amaçlanmalı, hastanın rehabilitasyona aktif katılımı sağlanmalıdır.Rehabilitasyondan önce yaşlı hastanın genel sağlık durumu ile fizyolojik fonksiyon ve kapasiteleri ayrı ayrı değerlendirilir. Hasta için belirlenen hedefler hastanın fizyolojik, sosyal, ekonomik, ailesel, bilişsel, kültürel ve sosyal durumları yanı sıra mevcut olanaklar göz önüne alınarak belirlenir.

Yaşlıda fizik tedavi modaliteleri ağrının giderilmesi, eklem hareket açıklığının, motor gücün, dayanıklılığın ve becerinin artırılması için uygulanır.Yaşlıda fiziksel performans, ortaya çıkan hormonal değişikliklerden dolayı dalgalanma gösterir. Dokularda su konsantrasyonu, esneklik ve direnç azalır. Görsel ve vestibüler kayıplara bağlı olarak denge ve koordinasyon bozulur. Hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı yüzünden fiziksel performans düşer, uzayan yatak istirahatleri ile sistemik komplikasyonlar ortaya çıkar. Yaşlıda egzersiz yağ ve şeker metabolizmasını düzenler, osteoporozu önler, düşme riskini azaltır, dengeyi düzenler, fonksiyonel kapasiteyi artırır. Emosyonel stresi azaltır. Yaşam kalitesini düzeltir.

Kalan hayatın yaşam kalitesini geliştirerek, kişinin bağımsız ve sosyal olmasına yardım etmek, kişinin iyileşme sürecini negatif yönde etkileyen psikolojik problemleri önlemek amacıyla yapılan  tüm çalışmaların, bu programların içinde yer alması gerekir.



Bu yazı 623 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI