Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
OMUZ AĞRISI
Tarih: 02-02-2024 13:26:00 Güncelleme: 02-02-2024 18:07:00


Omuz yumuşak doku patolojilerinin en sık görüldüğü yerdir.Omuzda çok kısa sürede hareket kısıtlılığı gelişebilir.Rotator cuff lezyonları, glenohumeral instabilite, adeziv kapsülit, dejeneratif eklem hastalığı - glenohumeral eklem osteoartriti - akromiyoklavikular eklem osteoartriti, hemiplejik omuz, kırıklar, fibromyalji, iç organlardan yansıyan ağrılar çok karşılaşılan durumlar arasındadır.

Donuk omuz (adezif kapsulit) yaşam kalitesini ileri derecede bozabilen, ilerleyici kısıtlılık ve ağrı ile birlikte olan ciddi bir sağlık problemidir. Omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanması ve eklem içi sıvının azalmasına bağlı olarak eklem hareketini kısıtlaması şeklinde ortaya çıkar. Çoğunlukla tek omuzda görülürse de bazen her iki omuzu birden etkileyebilir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır ve daha çok 40-65 yaş arasında görülür.

Donuk omuz çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilirse de çoğu olguda altta yatan bir neden  saptanamayabilir. Omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına neden olabilen kalp krizi gibi rahatsızlıklar veya düşme, çarpma gibi travmalar sonrasında gelişebilir. Omuz ekleminin kireçlenmesi, omuz sıkışma sendromu ve kas-tendon yırtıkları, iltihaplı romatizmalar ve şeker hastalığı donuk omuz gelişimi için başlatıcı olabilir.

Donuk omuzun en önemli belirtileri ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Klinik tablo genellikle üç evre şeklinde seyreder:Birinci evre; omuz çevresinde şiddetli ağrı şeklinde başlar. Bunu giderek ilerleyen bir eklem tutukluğu izler. Ağrı özellikle geceleri daha şiddetli hale gelir. Bu dönem 2-6 ay arası sürebilir. İkinci evre; ağrı yavaş yavaş azalır ama hareket kısıtlılığı ve tutukluk devam eder. Yemek yeme, giyinme, soyunma gibi günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlılık daha belirgin hale gelir. Bu evre 4-9 ay sürebilir. Üçüncü evre; ağrı ve kısıtlılığın yavaş yavaş azaldığı çözülme evresidir. Bu evre de yaklaşık 6 ay ile üç yıl arasında devam eder.

Tanı dikkatli bir hasta öyküsü ve fizik muayene, direkt grafi, bazı durumlarda ultrason - MR gibi daha ileri görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar incelemeleri ile konur.

Tedavide amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını, fonksiyonelliğini geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir. Erken dönemden itibaren eklem hareket açıklığının korunması önemlidir. Bu amaçla fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarını içeren bir rehabilitasyon programına başlanması gerekir. Yüzeyel soğuk ve sıcak uygulamaları, ultrason, lazer, ağrı kesici akım tedavileri, kuru iğneleme, akupunktur, kinezyo bantlama, hidroterapi ve masaj donuk omuz tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Konservatif tedavi ile sonuç alınamayan bazı dirençli donuk omuz durumlarında cerrahi müdahale gerekebilir. Genellikle artroskopik olarak yapılan müdahale sonrası erken dönemde rehabilitasyona başlanması tedavinin başarısı için önemlidir.

Donuk omuz tedavi edilmezse şikayetler yıllar boyu devam edebilir. Çoğu hastada omuz ekleminde kısıtlılıklar kalıcı hale gelebilir. Bu durumla karşılaşmamak, ağrı çekmemek için öncelikli tedavi fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Birebir yapılan egzersiz protokolü ile kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız mümkündür.



Bu yazı 1527 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI