Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
Manuel Terapi Kimlere Uygulanabilir?
Tarih: 05-01-2024 10:39:00 Güncelleme: 05-01-2024 10:39:00


Manuel terapi, bazı kas-iskelet yapısında yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklem rahatsızlıklarında, kişilerin tedavisine yardımcı olabilir. Rahatsızlıklar kişide ağrı, duruş ve hareket değişikliğine neden olabilir. Manuel terapi, eklemlerin hareketliliği artırmak ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır. Bu teknikler, fizyoterapistler, osteopatlar, kiropraktörler ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından uygulanabilir. Terapi, genellikle kas-iskelet sistemi sorunları, sırt ağrıları, boyun ağrıları, eklem problemleri ve spor yaralanmalarının tedavisinde etkili bir yaklaşım olarak kabul edilir.

Manuel terapi kas ve eklem sistemi ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle; bel fıtığı, bel kayması, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, eklem sorunları, kas yırtılması, donuk omuz, dirsek ve el bileği rahatsızlıkları, kalça çıkığı, kalça protezi sonrası oluşan ağrılar, topuk dikeni, ayak rahatsızlıkları, gibi sorunların tedavisinde oldukça etkili bir tedavi imkanı sunmaktadır.

Manuel terapi; sakroilyak eklem disfonksiyonu, kronik bel ağrısı, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı, sırt kası gerginliği gibi eklem sorunları ve bağ çekilmelerinin tedavisinde kişilere rahatlama sağlayabilir. Terapinin ardından kronik bel ve sırt ağrısı olan hastaların tedavisinde etkili olduğu görülmektedir.

Manuel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamaları içerir. Masaj da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan bu basınç kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokuyu tedavi etmeye yardımcı olur ve yumuşak dokulardaki ağrıyı azaltır.Farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemi kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek (hafiften kuvvetliye) ve germekiçin kullanılır.

Fıtık tedavisinde, özellikle omurga fıtıkları veya bel fıtıkları gibi durumlarda, manuel terapi önemli bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkar. Bu alanda uzman fizyoterapist tarafından uygulanan bir yöntemdir ve hastanın vücut pozisyonunu, kas gerginliğini ve eklem hareketini optimize etmeyi amaçlar.Tedaviye  başlamadan önce, herhangi bir riski önlemek için terapi uygulanacak bölgenin kas, kemik ve sinir hasarını tespit etmek ve ayrıntılı bir değerlendirme yapmak gerekir. Ardından hastanın durumuna özel, fizik tedavi türlerinden birisini ya da birkaçını içeren tedavi tekniği uygulanır.

Eklemleri ve etrafındaki kasları etkin hale getirmek için uygulanır. Eklem hareketleri düzeldiğinde kasların gerginliği azalır. Kas gerginliğini gidermek ve eklem bozukluklarını gidermek için manuel terapi uygulanır. Yumuşak doku mobilizasyonu, çeşitli sebeplerden ortaya çıkan miyofasyal adezyonları tedavi etmek için doku sıvılarını harekete geçirerek kas gerginliğinin azalmasını sağlar. Bu prosedür, omurgayı çevreleyen kasların tamamına uygulanır ve ritmik germe ile kuvvetli basınçtan oluşur.Hastalar genellikle sırtların belirli bir kasın tutulmasından şikayetçidir, dinlenme, buz ve masaj uygulaması ağrının azalmasını sağlar. Ancak sırt ağrısı genellikle tekrarlar. Eklem mobilizasyonu ile tutulmuş olan eklemler gevşetilir ve hareket hızı artırılır.

Manuel terapinin avantajlarını sıralamak gerekirse; manuel tedavide iyileşme sürecinin çok hızlı olmasını ilk sıraya koymak gerekir. Tedavi süresi de diğer tekniklere göre oldukça kısadır.Ağrı ve gerginlik azalırken hareket yeteneği büyük ölçüde artar.Başarı oranını yüksek olması sayesinde en sık talep edilen fizik tedavi yöntemidir.Terapide hasarlı bölge direkt olarak elle tedavi edilir. Herhangi bir şekilde alet ve cihaz kullanılmaz.Terapinin hiçbir yan etkisi bulunmaması ise en önemli avantajlarından birisidir.

Manuel terapinin uygulanamayacağı durumlar  da vardır. Kırıklar ve ciddi yaralanmalar, romatoidartrit, belirli kanser tipleri, kanamalı durumlar ve belirli sinir sistemi bozuklukları bu durumlar arasında sayılabilir.

Manuel terapi teknikleri, kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde önemli rol oynayan etkili ve özelleştirilebilir bir yaklaşım sunmaktadır. Uzmanların gözetiminde uygulanmalıdır. Hassas ve itina ile bilime dayalı yapılmalıdır.



Bu yazı 1190 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI