Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
KARDİYAK REHABİLİTASYON
Tarih: 29-02-2024 16:25:00 Güncelleme: 29-02-2024 16:25:00


 

Kalp krizi (MI), kalp cerrahisi sonrası ( bypass, stend), kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, ritim bozuklukları, kalp pili, kalp nakli, hipertansiyon, diabetesmellitus, obezite ve risk durumlarını içeren kardiyak rehabilitasyon ile bireylerin fiziksel, sosyal, emosyonel (duygu durum) ve mesleki olarak en iyi düzeyde yaşamaları hedeflenir.

Hastanın hastaneye başvurma nedenleri, hastalığın ilerleyişi, durasyonu, hastalığı artıran ve azaltan faktörlerin neler olduğu tespit edilir. Hastanın mesleğinin ne olduğu, mesleğine geri dönüp dönemeyeceği, hastalık hakkındaki genel bilgisi, daha önce hangi tedavileri gördüğü,yoğun bakımda kalma süresi, risk faktörlerinin neler olduğu ( sigara, HT, DM, genetik faktörler, psikolojik durum, fiziksel aktivite düzeyi), öksürük, ödem, wheezing (daralmış hava yolunda çıkan ıslık tarzındaki ses), baş dönmesi, ağrı durumu, lipid kontrolüdeğerlendirilir.

Kardiyak rehabilitasyon ekibinde doktor, fizyoterapist, diyetisyen, hemşire ve  psikolog yer almalıdır. Hasta değerlendirilip risk faktörleri saptanır, egzersiz kapasitesi çeşitli testlerle belirlenir, bireye uygun egzersiz programı oluşturulur, düzenli egzersiz yapmasının önemi hasta ve yakınlarına anlatılır, vital bulguları (nabız, kan basıncı, oksijen saturasyonu, EKG),nefes ve yorgunluk durumu düzenli aralıklarla kontrol edilir.Fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi metotları, güçlendirme ve denge  egzersizleri, solunum egzersizleri uygulanır. Isınma – egzersiz – toparlanma süreleri bireysel olarak takip edilir. Belirlenen hedef kalp hızı aralığında kalınmalıdır. Hastane çıkışında öğrenilen egzersiz programının devam ettirilmesinin gerekliliği hasta ve yakınlarına anlatılır. Unutulmamalıdır ki rehabilitasyon sürecinin en kritik evresi taburculuk sonrası erken dönemdir.

Kardiyak rehabilitasyon programı ile hastanındayanıklılığı (enduransı) artar, akciğer kapasitesi artar, yorgunluğu azalır, yataktan zorlanmadan kalkar, yürüyüş kapasitesi artar, merdiven çıkıp inmesi kolaylaşır, uyku problemleri azalır,düşme korkusu ve kaygısı azalır, yaşam kalitesi arttıkça mesleğe dönüş süresi kısalır. Azalan semptomlar ile fonksiyonel kapasite artar.

Yüzümüzü güldüren sonuçlar almak için aerobik egzersiz kavramı bilinmelidir. Bu nedenle sedanter yaşam ve stresten uzak durmayı, davranış modifikasyonu ile egzersiz alışkanlığı kazanmayı, hastanın kendisini takip edebilmesini öğretmeyi uzmanlar olarak hedeflemekteyiz.

Kalbin en büyük düşmanı, insanın kendisidir ( ChristianBarnard). İçinde sevdiklerimizi barındırdığımız kalbimizle, elimizden geldiğince iyi geçinmeliyiz.



Bu yazı 1082 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI