Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
VERİLEN SÖZLER YERİNE GELECEK Mİ?
Tarih: 04-05-2024 10:57:00 Güncelleme: 04-05-2024 10:57:00


Toplumda yaşamanın bir kuralı olarak bazen isteyerek veya istemeyerek herhangi bir konuda söz veririz. Peki! Verdiğimiz sözü getirmemiz gerekir mi? Yoksa bir söz verdim, unutuldu gitti demek mi lazım!

Verilen sözler yerine getirilmelidir. Yapamayacağınız şeylerin de sözünü vermeyin. Eğer, bir söz verdi iseniz o sözü yerine getirmek zorundasınız.

Özellikle anne ve babalar çocuklarına verdikleri sözlerin birçoğunu yerine getirmemektedir. Baba veya anne tarafından çocuğa verilen sözler kesinlikle yerine getirilmesi gerekir. Eğer verilen sözler yerine getirilmezse çocuk hayal kırıklığına uğradığı gibi anne ve babaya güveni azalır ve aralarındaki sevgi bağı zarar görebilir. Çocuk olarak anne ve babadan bazı istekleri mutlaka olacaktır. Ailelerde çocuklarının bu isteklerini yapabildiği kadarı ile yerine getirmelidir.

Dini yönden bakacak olursak söz vermek ve yerine getirmemek kul hakkına girmez. Bu tamamen ahlaki bir meseledir.

Verilen söz tutulmalıdır. Çünkü sözünde durmak, sadece başkalarına karşı değil, aynı zamanda kendi içsel bütünlüğümüzü korumak adına da önemlidir. Verdiğimiz sözler, kendi değerlerimizi ve ilkelerimizi yansıtan birer taahhüttür. Söz verip bu sözü tutmak, içsel tutarlılığımızı ve karakterimizin sağlamlığını korumak anlamına gelir.

Sözünün arkasında durmayana kaypak denir. Bir hadiste de “verilen sözü tutmamak münafıklıktır (iki yüzlülük)” diyor.

 

ALLAH’A SÖZ VERMEK

Allah'a söz verdiğinizde ise, sözünüzü tutmayacağınızı bildiğiniz halde bunu yapıyorsanız, bu vebali ve sorumluluğu olan kötü bir durumdur. Fakat söz gelişi, bir günahı, bir daha yapmayacağınızı söylediğiniz anda, gerçekten bunda samimi iseniz, bu bir tövbedir, bir pişmanlıktır ve sevabı vardır.

Söz vermekle ilgili Atasözleri

Hayvan yularından, insan sözünden tutulur.

Er olan sözünde durur.

Allah bir, söz bir.

Söz namustur.

Söz verme, verdinse dönme!

Söz ağızdan çıkar.

Sözünün eri ol!

“Söz verme, verdinse dönme”: Bu Atasözü, birine bir söz vermemekte fayda olduğunu, fakat bir söz verildiyse o sözün mutlaka yerine getirilmesi gerektiğini belirtir. Sözlerin ciddiyetine ve sözlerin yerine getirilmesinin önemine vurgu yapar.

Kısacası söz vermek borçlu olmak değildir. Ancak, bir mazeret yoksa verilen sözü yerine getirmek gerekir.



Bu yazı 696 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI