Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
Diyabet Hastalarında Egzersizin Faydaları Nelerdir?
Tarih: 02-05-2024 12:29:00 Güncelleme: 02-05-2024 12:33:00


Egzersiz diyabete bağlı ileri dönem sağlık sorunlarının azaltılmasına yardımcı olur. Kan şekeri kontrolünü düzenler. Hipertansiyon kontrolüne destek olur. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir. Vücut yağ dağılımını düzenleyerek, kilo kontrolüne yardımcı olur. İyilik hissi kazandırarak, yaşam kalitesini artırır.

EGZERSİZDEN ÖNCE;kan şekeri 100-250 mg/dl arasında olmalıdır.100mg/dl altında ise karbonhidrat alınmalı, 250 mg/dl ise idrarda keton testi yapılmalıdır.

EGZERSİZ SIRASINDA;uygun sıvı alımı sağlanmalıdır.İyi bir ayak bakımı yapılmalı, uygun bir ayakkabı seçilmelidir.Vücut hijyenine dikkat edilmelidir.

TERLEME,TİTREME,KALP ÇARPINTISI,SOLUKLUK/SOLGUNLUK,BİLİNÇ BULANIKLIĞI,KONUŞMA VE KOORDİNASYONDA BOZULMA varsa egzersiz sonlandırılmalıdır. HASTA ÜZERİNDE DİYABET HASTASI OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR OBJE KULLANMALIDIR.

FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİZİ ARTIRMAK İÇİN;

Asansör yerine merdiven kullanın.Arabanızı gideceğiniz yerden uzağa park ederek yürüyün.Yürüyen merdivenleri kullanmayın.Haftanın 3-4 günü düzenli yürüyüş yapın.Farkına varmadığınız kalp damar, böbrek, göz hastalıkları, egzersizler sırasında size sorun yaşatabilir.Retinopati, nefropati gibi komplikasyonları olan diyabetlilere egzersiz önerilmez. Hipertansiyon,koroner kalp hastalığı,akciğer-damar sistemi hastalıkları varsa hafif orta yoğunluklu egzersizler tercih edilmelidir.Yüzme, yürüme,kondüsyon bisikleti,düşük yoğunluklu aerobik,dayanıklılık egzersizleri önerilmelidir.Ağırlık kaldırma, koşu, yüksek yoğunluklu aerobik, izometrik egzersizler, tenis, masa tenisi önerilmez.

Solunum Egzersizleri, Theroband Egzersizleri, Postür Egzersizleri, Aerobik Egzersiler ana başlıklarımız olmalı ve uzmanlar tarafından önerilen, size öğretilen bu egzersizler belirlenen günde, belirlenen sayıda, belirlenen sıklıkla uygulanmalıdır.

Egzersiz yaparken kullandığınız ayakkabı ve üzerinizdeki giysiler de son derece önemlidir. Diyabetik ayak ya da oluşacak bir yara hayatımızı sıkıntıya sokabilir. Ayak bakımı, cilt bakımı düzenli yapılmalıdır. Diyabet ciddi bakım ve ilgi isteyen bir hastalıktır. Yara oluştuysa acilen pansumanı yapılmalı, o bölge korunarak günlük yaşam aktivitelerinin devamlılığı sağlanmalıdır.                                                                                     



Bu yazı 532 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI