Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
KUŞAK FARKI NEDİR?
Tarih: 18-05-2024 11:48:00 Güncelleme: 18-05-2024 11:48:00


 

Aynı zaman aralığında doğmuş ve benzer kültürel olayları paylaşmış, benzer sorumluluklar yüklenmiş insan topluluklarına “kuşak” adı verilir. Nesil ya da kuşak, yaklaşık olarak aynı zamanda doğan ve yaşayan tüm insanları ifade eder. Aynı zamanda "çocukların doğup büyüdüğü, yetişkin olduğu ve çocuk sahibi olmaya başladığı, genellikle yaklaşık 20-30 yıl olarak kabul edilen ortalama süre" olarak da tanımlanabilir.

Kuşak farkı, bir toplumda yaşayan insanların doğdukları yıllar arasındaki farklara dayanarak gruplandırılmasıdır. Bu kavram genellikle sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıkları açıklamak için kullanılır.

Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var. Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.

Doğduğu yıllara göre tanımlarsak;, 1946-1964 arasına “Patlama Kuşağı”, 1965-1979 arasına “X Kuşağı”, 1980-1999 arasına “Y Kuşağı” ve 2000-2021 arasında doğanlara ise “Z Kuşağı” denilmektedir. Z kuşağından sonra gelen son kuşaktır. Z kuşağından daha zeki ve daha şanslı olan kuşaktır diyebiliriz.

Kuşak çatışması, farklı jenerasyonlara ait bireylerin değerleri, tutumları, davranışları ve beklentileri arasındaki farklardan kaynaklanan bir tür anlaşmazlık veya gerilimdir. Bu anlaşmazlıklar genellikle değişen sosyal, ekonomik ve teknolojik koşullar nedeniyle ortaya çıkar.

Her kuşağın dünyaya bakış açısı içinde bulunduğu sosyal, siyasi ve tarihi olaylardan dolayı farklılık göstereceği için değerleri, algıları ve beklentileri de farklılık gösterecektir. Çağın hızlı değişimi kuşaklar arasındaki farkı daha da belirgin duruma getirmiştir. Eski kuşak geleneksel yaşamına bağlı bir durumda olup, yeniliklere karşı zorluk çekmektedir. Yeni kuşak ise, yeniliklere, gelişmelere daha hızlı bir şekilde adapte olmaktadır.

Kuşak çatışmasının çıkmasının en önemli sebebi her iki kuşağın birbirlerine önyargı ile yaklaşmasıdır. Bu durum uzlaşmayı engelleyen, çatışmayı körükleyen en önemli nedenler arasında ortaya çıkar. Yaşlı kuşak benimsediği değerlere sıkı sıkıya sahip çıkarken, genç kuşağın yeni değerlere açık olması çatışmaya zemin hazırlayan unsurlar arasında yer alır.

Kuşak çatışmasını çözmek için her iki taraf uzlaşmaya engel olan ön yargılı tutumlardan ve eleştirel bakış açısından vazgeçmelidir. Yetişkinlerin gençlere gösterilen ilgi, sevgi ve anlayışlı bir yaklaşımla, kuşaklar arası çatışma yumuşar ve gençlerle barış içinde yaşamak sağlanmalıdır. Çözüme ulaşmak için bir diğer bakış açısı da yaşam boyu eğitim anlayışına inanmaktır.



Bu yazı 1128 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI