Bugun...


ÖZDEN CERTEL

facebook-paylas
Rahat Doğum
Tarih: 08-02-2024 18:33:00 Güncelleme: 09-02-2024 09:35:00


Dünyaya yeni bir canlı getirmek hem fiziksel hem zihinsel açıdan pek çok değişikliği bir arada barındırır. Zaman yaklaştıkça doğum korkusu neredeyse tüm anne adaylarını sarmaya başlar. İlk aylardan itibaren hamileliği ve doğumu öğrenmeye, bilgi edinmeye çalışmak gerekir. Hamilelik kaç defa yaşanırsa yaşansın her birinin ayrı bir deneyim olduğunu unutmamalıyız. Bu deneyime mümkün olduğunca kendinizi hazırlamaya çalışmalıyız.

Hamilelik döneminde birçok kişi egzersiz yapmaktan çekinir, ancak egzersiz vücudunuzu güçlendireceği gibi ruhen ve bedenen kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Hamilelik ve doğum sırasında hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerle kas gerginliği yaşayabilirsiniz. Bu konuda doğum öncesi eğitimlerde gevşeme egzersizleriyle gerginliği azaltmayı ve doğuma yardımcı olacak kaslarınızı çalıştırmayı öğrenebilirsiniz. Doğru ve düzenli nefes alma hem hamilelik süreci hem de doğum anı için sanıldığından daha önemlidir. Nefes alıp vermemiz           sırasında hem göğüs kafesi hem de karın kaslarımızı kullanırız. Solunum egzersizleriyle de göğüs kafesi ve karın kaslarını ayrı ayrı çalıştırarak nefesinizi daha bilinçli kullanmayı öğrenebiliriz. Nefesi tutma, derin nefes alıp bekleme, küçük nefesler ile (sadece göğüs kafesi ile sık soluk alıp verme) ağrı sırasında kolaylık sağlanabilir. Daha önce hamilelik yaşanmış bile olsa doğum kaçınılmaz olarak stres yaratır. Önemli olan bunu kontrol edebilmektir. Etrafınızda size destek olmak için bulunan kişilerin gerginliğinin de sizi olumsuz etkileyeceğini unutmayın.  Elbette doğal ve sağlıklı olan; normal bir doğumdur. Ancak bazı tıbbi durumlarda sezaryenin gerekebileceğini unutmamak gerekir. Hamileliğiniz ilerledikten sonra mutlaka nerede doğum yapacağınıza önceden karar verin. Bunu belirlemiş olmak güveninizin artmasını sağlayacaktır.

Kolay doğum yapabilmek için bir takım ip uçlarına dikkat etmemiz gerekir.Bebeğiniz için almanız gereken kalori miktarı oldukça az düzeydedir. Sen iki canlısın, yemek ye…diyenlere lütfen kulak asmayın. Çok fazla yemek yemenize kesinlikle gerek yok. Eğer gebelikte fazla kilo alırsanız işte o zaman tehlike baş gösterir. Araştırmalar, gebelikte normal düzeyde kilo alan kişilerin, doğum esnasında daha dayanıklı olduklarını ve daha az tıbbi müdehaleye ihtiyaç duydukların göstermiştir. Siz de kolay doğum için beslenme kurallarına uymalı, uygun egzersizleri uygun zamanda yapmalısınız.Egzersiz, dolaşım ve solunum sisteminin çalışmasında önemli rol oynar.Solunum egzersizlerinde karnı aşırı şişirmek doğumu zorlaştırır.Kücükyüzeyel nefeslerse istenmeyen vajinal yırtıklara neden olabilir. Bu nedenle gebeye nefes kontrolü öğretilir.Boyun – sırt – bel - bacak ağrılarının azalmasında, hemoroid problemlerinin azalmasında, uykusuzluğun giderilmesinde yardımcı olur.Aşırı kiloyu önler.Vücut esnekliğini artırır, gebelikte karın ve pelvik taban kaslarına yardımcı olur.Kan şekerinin dengelenmesini sağlar.Gevşeme egzersizleri ile enerji birikimini sağlar. Minimum enerji ile maksimum iş yapmaya destek olur. Bilinç – düzen- ruhsal iyilik halini artırır.

Örneğin Kegel Egzersizleri; pelvik taban kaslarına , vajina, mesane ve rektum çevresi kasların güçlendirilmesine yardımcı olur. Her bir egzersiz ile kas gücü arttıkça, dayanıklılık artar, sarkmalar önlenir. Gevşeme egzersizleri ile kan akımı artarken, stres azalır, ağrı azalır,duruş düzelir, güven artar.

Peki egzersize ne zaman başlamalıyız;  gebelikte ilk üç aydan sonra egzersize başlanmalıdır.Egzersizler düzenli periodlarda, ısınma ve soğuma bölümlerini içerecek şekilde düzenlenmelidir.5 dakika ısınma- 20 dakika egzersiz(yürüyüş, yüzme, aerobik egzersizler…)-5 dakika soğuma şeklinde olmalıdır. Gebelikte son dönemde sırt üstü yatmak sakıncalı olabilir. Bu ve bunun gibi bilgiler anne adaylarına öğretilmelidir.

Egzersiz örnekleri vermemiz gerekirse; solunum egzersizleri, boyun egzersizleri, want egzersizleri, theroband ile sırt egzersizleri, otururken yapılabilecek diz egzersizleri, tabure arkasında çömelip kalkmak, duvarı itmek, bağdaş kurar gibi ayak tabanlarını birleştirip ileri çekip itmek, sırt üstü yatarkenköprü kurmak ve sağa-sola rotasyon(dönme, yer değiştirme) uygulamak, sırt üstü swissball(egzersiz topu) ile egzersiz yapmak, özellikle ayak-bacak şişince yükseğe alıp pompalama egzersizi yapmak, dört yönlü düz bacak egzersizleri yapmak gerekir.

En önemli konulardan biri de  emzirme pozisyonuna dikkat etmenin gerekliliğidir. Rahat bir doğum sonrası, yanlış emzirme pozisyonları ağrıları artırıp, dolaşım bozukluğu yaratabilir. Bu nedenle uzmanlardan destek almalı ve önerilere uymalısınız. Unutmayalım ki mutlu ve sağlıklı bir anne, mutlu ve sağlıklı bir gelecek yetiştirir.



Bu yazı 1420 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI