Bugun...


TÜRKAN GÖKGÜL

facebook-paylas
DÜNYAMIZI KORUYALIM
Tarih: 29-02-2024 16:27:00 Güncelleme: 05-03-2024 16:01:00


Dünya üzerinde insanoğlu yaşamaya başladığından bu yana her attığı adımla dünyanın sonunu hazırlamak için sanki var gücüyle uğraşmıştır. Ormanları hoyratça kesme yakma tatlı sularımızı haşince sulama yaparak topraklarımızı çöle çevirmede maşallah çok maharetliyiz. Tabi bunun yanında dünyamızı doğamızı yarınki gelecek nesillerimizi düşünen insanlar yok değil şimdilik sözlerimiz dünyanın yok olmasında bir nebzede olsa katkısı olanlara, yeterin artık .Çocuklarınızı torunlarınızı biliyoruz ki çok seviyorsunuz onların hatırları için geleceğimiz için birazcık dünyamızı seviyorsanız hadi gelin bizlerde sıfır atık hedefine doğru adım atalım.ne yapabiliriz demeyin yapabileceklerimiz o kadar çok ki.Çantalarınıza bir file koyarak naylon poşet kullanımını kaldırın. En önemlisi bu olsa gerek naylon poşetler dünyamızda yüzyıllar boyu kaldığı için dünyamızı denizlerimizi en çok kirletenler sınıfında birinci sıradalar maalesef. Bundan birkaç yıl evvel Sındırgı Belediye başkanımızın halkına örnek olabilmek için kendi evinin bahçesinde komposto yaptığını biliyor musunuz? ne güzel bir davranış vallahi imrenmedim desem yalan olur.

Komposto: Toprağın sağlığını iyileştirmek sera gazı sakınımını önlemek besinleri geri dönüştürmek ve kuraklık etkilerini hafifletmek gibi çevresel faydalar sağlar.Yapraklar,besin atıkları yumurta kabukları meyve sebze artıkları gibi organik maddelerin toprağı ve bitkileri zenginleştiren gübreye doğal yollarla dönüşmesidir.Komposto bakterileri,mantarları ve diğer organizmaları ideal ortamını yaratarak süreci hızlandırılmasıdır.Topraktan gelen her şeyi komposto yapımında kullanabilirsiniz.küçük parçalar halinde karton ve kağıtlar,kahve telvesi yumurta kabukları odun külü sebze ve meyveler  bahçecilikte,çiçekçilikte ve çiftçilerin siyah altın olarak adlandırıldıkları kompas geleceğimizi kurtarmanın güzel bir adımıdır.

Büyükşehir Balıkesir belediye başkanımız Yücel Yılmaz’ın ‘’Atıksız Adalar’’projesiyle Ekinlik Adası Türkiye’nin ilk atıksız adası olarak tarih geçti. Gönüllü kadınlara verilen eğitimle  Balıkesirli kadınların hem mutfağına hem de kalbine giren Yücel Yılmaz Başkanımız  komposto yapımını öğreten günübirlik  etkili öğrenme etkinlikleri yaptı ve katılımcılara komposto kovaları hediye edildi ilk kompostoları belediye yetkilileri topladı .Dünyamız için ne güzel bir adım tüm başkanlarımıza ve gönüllülerimize dünya ve geleceğimize katkıları sonrasında  sayın başkanımız bu yolla  dünya tarihine adını altın harflerle  yazdırdı. Gösterdikleri çaba için kendisine  teşekkürü bir borç biliyoruz..Peki ev hanımları çoğu işte olduğu gibi yine iş sizlere düşüyor  sıfır atık için varmısınız?  Komposto yapmaya varmısınız? Aslında iki  çeşit komposto vardır.Soğuk kompostlama organik maddelerin yavaşça en az uğraşla ve bakımla doğaya karışmasıdır.Eğer az miktarda organik atığınız varsa soğuk kompostlama en iyi yoldur.Sıcak kompostlama daha hızlıdır.ideal koşullarda 4 ile 12 ay arasında oluşur.Komposto malzemelerinizi altı delikli  kapalı bir sandıkta bahçenize yerleştirerek yapabilir yada özel komposto üretimi için yapılan kovalar ile de mutfaklarınızda yapabilirsiniz.

Komposto un ara malzemesi yapımı:

1 su bardağı pirinç,2 su bardağı su (klorsuzsu) birkaç saat gelip gidip karıştırın nişastası çıksın bu beyaz suyu kaynatarak sterilize ettiğiniz kavanoza koyup kapağını kapatın ama hava alsın.5-7 gün karanlık ve serin bir yerde bekletin7 günün sonunda bu suyu çift kat tülbentten süzüp üzerine 10 kat süt (UHT olmayan) ekleyin kavanozda biraz boşluk kalsın üstünü kapatın yine hava alsın 5-7 gün karanlık serin yerde bekletin çift kat tülbentten süzüp temiz bir kavanoza alıp içine bir iki, kaşık pekmez koyup karıştırın buzdolabında saklayın bu sıvıyı atıklarınızı nemlendirmek için fıs fıs yapacaksınız

Kompostoluk malzemelerden altında suyunun toplandığı kapalı ve çeşmeli kutunuza artıklarınızı koyup fıslatın karıştırın üzerine  yumurta kolisinin kartonunu küçük parçalar halinde  kapatın ve üzerini  düz bir kapağı koyup  ağzını sıkıca kapatın bu işlemi atıklarınız çıktıkça  tekrarlayabilirsiniz .Araşıra kompostonuzun dipte biriken suyunu alarak bire 100 ölçü ile seyreltip bitkilerinize dökebilirsiniz.biraz zahmetlide olsa geleceğe yapılan yatırım gibisi yok çölleşen topraklarımıza bir nebze can katabilmek galiba siz ev hanımlarının ellerinde ne dersiniz ? uğraşmaya değer demi. Çocuklarımız torunlarımız ve gelecek olan insanlık için haydi hanımlar komposto yapmaya Saygılarımla…



Bu yazı 1382 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI