Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
UZAY YÜZYILIMIZA YAKIŞTI
Tarih: 23-02-2024 12:03:00 Güncelleme: 23-02-2024 12:03:00


           Bundan 100 yıl öncesinde ilerisini gören  Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk  ‘’İstikbal Göklerdedir diyerek ‘’Bu günlere işaret etmiştir.’’ Türkiye Cumhuriyetinin 100 yılına yakışan adımlar atmaya Cumhur Başkanlığı önderliğinde tüm halkımız olarak devam ediyoruz. Devletimiz attığı bu güzel  adım uzay yolculuğunda  Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan  olmak üzere Devletimizin tüm kurum ve kuruluşları  ile tek yürek olan  tüm Türk halkının canı gönülden desteklediği  uzaya adım heyecanın geçtiğimiz günlerde göğsümüz kabararak yaşadık. Atılan bu adım gelecek nesillerin  ve gençlerin hayallerine bile sığdıramadığı bir olayı olabilirlerine dahil etti. Gelecek nesillerimizin  hedeflerinin içine  yani kızıl elmalarını oluşturması için hayellerini oluşturan gençlere  birde kocaman  uzay kapısı daha açıldı. Bu konuda devletimiz hayallerimizde bile olmayan kocaman bir adım attı.

        Türkiye nin uzaya ilk kez insan gönderme projesinin yer aldığı Axiom-3 misyonu kapsamında pilot Alper Gezeravcı ‘nın içinde bulunduğu Dragon  uzay aracı Uluslar arası Uzay istasyonuna (ISS) kenetlendikten sonra dört astronot  uzay istasyonuna girişini tamamladı.Gezer avcı  20 Ocak Cumartesi günü ABD yerel saatiyle  7,13 te (TSİ 15.30) Uluslar arası Uzay İstasyonuna giriş yaptı.Gezer avcı ,Milli uzay programının  ilk ayağı olan  ‘’İlk İnsan Uzay Misyonu ‘’kapsamında Uluslar arası uzay istasyonundaki görevi boyunca Türkiye ile  7 kez iletişime geçti.İlk bağlantı 22 Ocak ‘ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapıldı.

-’’Sen ilk astronotumuzsun ama son olmayacaksın .’’dedi.

Türkiye’de insanlı uzay görevi ilk olarak gerçekleştiren Uzayda 18 gün kalan Alper Gezer avcı ve ekibi Uluslar arası Uzay İstasyonundan ayrıldıktan sonra Dünya atmosferine girdi. Yapılan  röportajında

-Ülkemin Dünya üzerinde bulunduğu lokasyonla her zaman guru duyan biri olarak Uzayda ülkemin üzerinden her geçtiğimiz an çok heyecanlandım uzayda yaptığımız  13 deney sonrası dünya ya dönme vakti gelince  hava şartları nedeniyle dönüşü 3 kez ertelenen Gezer avcı Dragon kapsülü ile yaklaşık 48 saatte dünyaya inmesi gerçekleşti. kazandığımız zamanında ek deneyler yapma imkanı bulduğunu anlattı bu zamanı değerlendirmek beni mutlu etti dedi.

            Cumhuriyetimizin 100. yılında gençlerimize ilham olacak bir hayalin içinde yer almak ; gençlerin uzaya bakan  teleskopları olmak  anlatılamaz  bir duygu dedi. Bundan sonra en ücradaki ulaşılmaz denilen yerdeki bile öğrencilerle buluşarak deneyimlerimi paylaşacağım dedi. Sevgili ilk astronotumuza Alper Gezer avcı yolun çok uzun ve meşakkatli sana Balıkesir Günaydın Gazetesi olarak  kolaylıklar diliyoruz. Bizlerde basın olarak takipçi olacağız Saygılarımızla



Bu yazı 1090 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI