Bugun...


EFSANE CEYHAN

facebook-paylas
ŞEKER TÜKETİMİ
Tarih: 13-07-2023 16:36:00 Güncelleme: 13-07-2023 16:36:00


Şeker, birçok insanın beslenmesinde yer alan temel bir maddedir ancak çok fazla tüketilmesi sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dünya Sağlık Örgütü, bireylerin günlük şeker alımını kadınlar için 6 çay kaşığı, erkekler için 9 çay kaşığı ile sınırlandırmasını öneriyor. Bununla birlikte, insanların günlük olarak bundan çok daha fazla şeker tüketmesi yaygın görülen bir alışkanlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda günlük şeker tüketimi hakkında bilmen gerekenleri ve şeker alımına dikkat etmenin neden önemli olduğunu sizler için derledim.

 

Vücudun şeker döngüsüne zarar veriyor 

 

Bu sağlık sorunlarına ek olarak, çok fazla şeker tüketmek aynı zamanda bir şeker arzusu döngüsüne ve enerji çökmelerine yol açabiliyor. Şeker tükettiğinde kan şekerin hızla yükselir ve bu da enerji patlamasına neden olur. Ancak bu enerji kısa ömürlüdür ve bir süre sonra kan şekeri seviyen düşüyor, bu durum kendini yorgun hissetmene ve daha fazla şeker istemene neden oluyor.

Diş sağlığını olumsuz etkiler

Şeker diş sağlığı için de oldukça zararlıdır. Şeker, ağızdaki bakteriler için besin sağlar, bu da bakterilerin aşırı çoğalmasına ve diş boşlukların artmasına yol açabilir. Zararlı bakterilerin aktif hale gelmesi ağız ve diş sağlığını büyük ölçüde zedeleyerek kişiyi uzun süreli diş sorunlarıyla karşı karşıya bırakıyor.

 

Günlük şeker alımı nasıl azaltılır? 

Peki, günlük şeker alımınızı nasıl azaltabilirsin? Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, meyve ve sebzeler, yağsız proteinler ve tam tahıllar gibi doğal olarak düşük şeker içeren yiyecek ve içecekleri seçmektir. Ayrıca, işlenmiş gıdaların, soda ve meyve suları gibi şekerli içeceklerin tüketimini sınırlayarak şeker alımını azaltabilirsin. Bunun yerine susuzluğunu gidermek için su, şekersiz çay veya kahveyi tercih edebilirsin. Gıda etiketlerini okumak ve ilave şekerlerin ne olduğunu ve nerede bulunabileceklerini anlamak da önemlidir. Pek çok işlenmiş gıda, ilave şeker içerir ve bunlar hızla toplanarak aşırı şeker tüketimine yol açabilir.

Sonuç olarak, sağlığını korumak için günlük şeker alımını azaltmak çok önemlidir. Şekeri doğal olarak düşük olan gıdaları seçerek, işlenmiş gıdaların ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırmak sağlığın açısından son derecek faydalı olacaktır.

 

Haftaya Görüşmek Üzere…

 



Bu yazı 1272 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI