Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
DON KİŞOT NE DEMEK İSTEDİ?
Tarih: 15-04-2024 11:45:00 Güncelleme: 15-04-2024 12:39:00


Don Kişot; Miguel de Cervantes’in yazdığı bir İspanyol romanıdır. Kahraman bakış açısı kullanılmıştır.1605 ve 1615 yıllarında iki kısım olarak yayınlanmıştır. Don Kişot, İspanyol Altın Çağı’ndan ve tüm İspanyol edebiyat kanonundan en etkili edebiyat eseridir. Modern Batı edebiyatının kurucu eseri ve en eski kanonik roman olarak diğer yazarlar tarafından en iyi edebi eser olarak seçilmiştir.

 “Hayırseverliğin değersiz kılınması” gerekçesiyle İspanyol engizisyonu tarafından yasaklanan kitap ancak 19. Yüzyılda eksiksiz olarak tekrar okuyucuyla buluşabilmiştir.

 Don Kişot, modern romanın öncüsüdür çünkü okuru edilgen durumdan çıkarıp onu aktif, yorumcu kimlik kazanması için doğrudan romanın içine katan ve modern okur olması için etken duruma getiren bir romandır. Bu anlamda modern okurun doğuşuna katkıda bulunur, bunu başarır da.

Kitabın konusu Don Kişot ve Sancho'nun macera dolu yolculuğudur. Ana fikir ise sınıf ve değer arasındaki ayrımdır. Yazarın yaşadığı dönemde bunu ele almak radikal bir fikirdi.

 Don Kişot, aristokratların genel görüşüne yani saygın ve asil oldukları yargısına saldırır. Cervantes, Dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alan “Don Kişot'u, o günlerde çok tutulan şövalye romanlarına bir yergi olarak yazmıştır. Ayrıca modern romanın ilk örneği sayılan “Don Kişot”, 17. yüzyılda çökmeye yüz tutan İspanyol feodal toplumunun eleştirel çözümlemesini de içerir.

image.png

 

İnsanlara kötülük yaptığını düşündüğü devler olarak gördüğü yel değirmenleriyle savaşmasıyla bilinen ve her çocuk tarafından kitabı okunmasa da çizgi filminin mutlaka izlendiği bir kahraman olan Don Kişot, dünya edebiyatında öyküden romana geçişin ilk örneği olarak görülmektedir.

Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen magnum opusu Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılı Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir yazar olmuştur.

BU kadar anlatımdan sonra Don Kişot’u okumadı iseniz bence hemen alın ve okumaya başlayın.

2024 YILINDA EN ÇOK SATAN KİTAPLAR

1 Gece Yarısı Kütüphanesi - Matt Haig. Domingo Yayınevi
2 Söyleme Bilmesinler - Şermin Yaşar. Doğan Kitap
3 Bir Kuzey Macerası: Modern Klasikler - Jack London. İş Bankası Kültür Yayınları
4 İnsanlığımı Yitirirken-  Osamu Dazai. İthaki Yayınları

GECE YARISI KÜTÜPHANESİ

 “Gece Yarısı Kütüphanesi” adlı kitabı neden okumalısınız?

Matt Haig tarafından kaleme alınan, büyülü gerçeklik ve fantastik kurgu içeren Gece Yarısı Kütüphanesi; herkesin okuması gereken eserlerden biri. Hayatındaki pişmanlıkları ve keşkeleri ana karakter Nora’nın ağzından dinleyeceğiniz eser, 296 sayfalık bir roman. Kendini yaşamla ölüm arasında olan ve yaşamış olabileceği sonsuz paralel hayatın olduğu kitaplarla dolu bir kütüphanede bulan Nora; hayatının sona erdiği gece alternatif benliğinin olacağı yerden başlayarak bu hayatları deneme şansı elde eder. Her ne kadar kulağa hoş gelse de işler her zaman hayal ettiği gibi ilerlemez. Gece Yarısı Kütüphanesi'ni okurken hem kendi hayatınızı, seçimlerinizi ve verdiğiniz kararları düşünecek hem sonsuz olasılıkları hayal ederek heyecanlanacaksınız. Nora ile birlikte siz de farklı arkadaşları, farklı bir kariyeri, hatta farklı bir ülkede yaşamayı seçseydiniz neler olabileceğini sorgulayacaksınız. Sayfalar ilerledikçe kendinizi gerçekte neyi arzuladığınıza, sizin için neyin önemli olduğuna karar vermeye çalışırken bulacaksınız.



Bu yazı 1480 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI