Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
MEVLANA YI ANLAMAK
Tarih: 01-12-2023 11:06:00 Güncelleme: 01-12-2023 11:06:00


Mevlana veya Rumi ,13. yüzyıl da Anadolu da yaşamış bir Fars tasavvufçu ve Sufi bir mistik şairdir. Horasanın Belh şehrinde Dünya ya gelen yüce Mevlana ya unvanı onu yüceltmek için söylenmiştir.’’Sultan’’manasına gelen Farsça da ‘’Hüdavendiger’’unvanı ise kendisine babası tarafından verilmiştir. Hem İslam dünyası hem de Dünyaca ünlü bir alimdir. Mevlana çocukluğunda  babasının yanında  başladığı öğrenimine gittiği Halep ve Şam da sürdürmüştür. İlk tasavvufi eğitimini de yine babasından alan Mevlana nın Dini –Tasavvufi Düşüncesinin kaynağı Kuran ve Sünnettir.Tarihte yaşamış birçok bilgin ,alim ve ilim insanları vardır. Bu bilginlerden biri olan Mevlana kendini diğer birçok bilgin gibi dini bakımdan geliştirmiştir ve insanlara Kuran-ı Kerimin ışığında yol göstermiştir.Günümüzde bile birçok insan Mevlana nın etkisi altında olduğunu kabul etmiştir ve Mevlana yı anlamak için elinden geleni yapmaya çalışmaktadır . Mevlana  Celaleddin Rumi 17 Aralık 1273 tarihinde vefat ettiği gündür.Hz Mevlana nın 750. Vuslat gecesi ya da düğün gecesi  yıldönümü anma törenleri (Şeb-i Arus)  törenleri ile hafta boyunca kutlanacaktır.

Mesnevi,Divan-ı Kebir, Mektubat, Fihi Ma Fih (Ne varsa içindedir,Mecalis-i Seba (Yedi Meclis) v.b. çeşitli eserleri ile yüzyıllardır kitleleri kendine çeken

-Ne olursan ol ;Yine gel  sözü  ile birlikte anılan şiirin sözleri ile  tüm insanlığa çağrı yapan Hz :Mevlana’nın ünlü yedi öğüdü:

-Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol

 Her zaman ve her şartlarda cömert olmamız gerektiğini anlatıyor.

-Şefkat ve merhamette güneş gibi ol

Güneş sonsuz ısı ve ışık kaynağıdır. Güneş nasıl Dünya mızı  hem aydınlatıyor hem de bizleri ısıtıyorsa ;Biz insanlarda  şev kat  ve merhametli olmalı ,Tüm insanlığı hayvanları  şev kat ve merhametle bağrımıza basmalıyız.Aman diyene el kaldırmamalıyız.Aman diyene el kaldırmamalıyız.Merhamet diyene merhametli olmalı ve her ne olursa olsun şev katli olmalıyız.

-Başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol

Gece karanlığıyla kötülükleri ve kusurları nasıl örtüyorsa; bizde gece gibi kusurları örtmeliyiz

-Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol

Zaman zaman bazı olayları kişilerin bazı istenmeyen davranışları bizlerde öfkeye sebep olabilir..Aşırı kızdığımız durumlarda herhangi kötü bir olaya sebep olan kişilere karşı hiddetli davranabiliriz.Bu yanlış bir durumdur.Ne kadar kızsak da ;ne kadar sinirlensek de bunu karşıya yansıtmamalıyız.

-Tevazu ve alçak gönüllülükte  toprak gibi ol

Kibir insanı insanlıktan çıkarıp insanlıktan uzaklaştıran en kötü davranışlardan birisidir.İnsan bir kez kendisi kibrine kapıldı mı kendi kibri içinde insanlığını kaybeder.Fakat tevazu alçak gönüllü kişiler yaptıkları iyiliklerle övünmez karşılık beklemezler Nasıl toprağa sadece su verdiğimiz zaman bizi besliyorsa bizlerde yaptığımız iyiliklerde toprak gibi hiç karşılık beklemeden daha iyisini yapmak için çalışmalıyız.

-Hoşgörülülük de deniz gibi ol

Denizler Dünya nın her yerini nasıl kaplıyorsa hoşgörümüzle  bizde öyle tüm Dünya yı kaplamalıyız.İnsanların kusurlarını görmemeli hatalara karşı anlayışlı olmalı insanlara güler yüzle yaklaşmalıyız.

-Ya olduğun gibi görün ;ya da göründüğün gibi ol

Hayatta rol yapmaya farklı kişilikler , farklı zaman ve farklı mekanlarda  farklı farklı karakterlere bürünmeye gerek yok .Her zaman ve her durumda iki yüzlülükten  uzak durmalı  ve nasıl bir insan isek öyle görünmemeliyiz

            Gel ,gel ne olursan ol yine gel

            İster kafir ,ister Mecusi ,ister puta tapan ol yine gel

            Bizim dergahımız , mitsizlik dergahı değildir.

            Yüz  kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.

  Mevlana Celaleddini Rumi İslam düşünürlerinin fikir ve sistemlerini inanç abidelerini ruh ,akıl ve sevgi üçgeni içinde sunan ,insanlığa ahlak ,din ,ilim ve akıl yolunda heyecan katarak yeni ufuklar açan müstesna bir varlık,ilahi bir ışık ,manevi  bir güneştir.Mevlana yı anlayabilenlerden hayatımıza onun fikir ve görüşlerini yansıtabilenlerden olmak dileğiyle……

 



Bu yazı 2043 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI