Bugun...


Neslihan CANDAN

facebook-paylas
YÜREĞİMİZDEKİ RESİMLER
Tarih: 20-11-2023 09:40:00 Güncelleme: 20-11-2023 09:40:00


Gittiğimiz eski bir tanıdığın sahibi olduğu dükkânda, merhamet sahibi birinin komşusuna, "hoşgeldiniz" hediyesi bir -tabloyu- satın aldığına şahit olmak ne güzel bir duygu ve maalesef aynı zamanda unuttuğumuz geleneklerimiz arasında.  
Günümüzde, güzel sanatlar fakülteleri, valilikler v.b. sergiler açıyorlar, hepimiz bu sergileri "eski bir tanıdığın sahibi olduğu dükkan" olarak görmeyi istemez olur muyuz hiç?
Elbette isteriz ve gerekirse uzak yakın demeden gideriz.
Şahsen henüz gittim, o eski tanıdığım olarak gördüğüm dükkan sahibi Gaziantep'ti çünkü.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) geçtiğimiz günlerde Geleneksel Sanatlar Çalıştayı Sergisi ve yarışmacıların eser seçimleri için biribirinden değerli hocaların aralarında bulunduğu bir "tanıtımı" gerçekleştirmiş oldular.  Antep'te çalıştay vesilesiyle bulunduğum süre içersinde
çarşı esnafından, evinde misafir edildiğim ismi gibi Canan
 arkadaşımdan tutunuz Gaziantep'te benim de konuştuğum şeyler hep "tanıtımdı".
2023 yılı, deprem sonrası izleri tedavi edici şenliğe ve sıkıntıların yerine Güzelliğin saçılmasına ihtiyaç duyulması bir "zaruret" olmakla beraber, birbirinden harika sanat çalışmalarının ortaya çıkmasına vesile oldu.
Balıkesir'den, Gaziantep'e kadar yansıyan bu Güzellikler, birer yüzeye çıkması zorunlu olan içimizdeki çiçekler gibi açılmak ve yayılmak ister gibi hem de tanıtılması gereğine şahitlik ettik.  
Tanışmaktan gurur duyduğum,  ressam olarak tanıdığımız Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay çalıştay konuşmasında, Türk İslam kültürünün önemine değindi ve şu ifadeleri kullandı:
 “Geleneksel Türk sanat dalları, Türk İslam kültürünün olgunlaşmış medeniyetini, muhteşem zerafetini ve derin sanatsal inceliklerini sergiler. Bu sanatlar, dünyanın her yerinden insanları kendine çekebilen başta "özgün üsüle" dayalı olması ve büyüleyici görselliğiyle sadece geçmişin mirasını korumakla kalmaz, aynı zamanda günümüzde de heyecanla takip edilen ve ilgiyle karşılanan sanat biçimleri arasında yer alır. Eserler, günümüz sanatını ve ruhumuzu besler ve insanlığın ortak sanat mirasına değerli bir katkı sunar.”
Değerli hocamızın, "Ruhumuz aç kalamaz" demek istediğini hepimizin, böyle anladığımızı düşünüyorum.
Sanat vesilesiyle -tanıtım- bize bizi anlatan eserler, ruhumuzdan yansıyan Güzellikler olmasa bu açlık devam ederdi. Hepimizde bu cağın -izmlerin işgaline maruz kaldığımızdan, insanlaşmaya ve manevi dünyamızın kültür savaşlarıyla aç bırakıldığı için doyurulmaya ihtiyacı var. Tüketime dayalı, dayatılan konfor ve madde boyutuna bağımlılığı getiren teknolojik ürünler her gün gözlerimizin, kalbimizin muhatabı, eşya ile imtihanımız oluyor.
Fakat ne göz ne de gönül bunu istemiyor. Sade ve fabrika ayarına uygun olana meyilliyiz, makinalaşana değil.
Saatlerce ekrana bakan bir gencin de, iş insanın hakikatte ihtiyacı ve görmek için baktığı makinalar veya duvardaki renkli tablo resim dahi aynı ve tek arzusu aslında İslam fıtratıyla dünyaya geldiğimiz için tüm isanların altta yatan Güzellik isteğidir. Ortak miras kavramı ise ancak özlemdir; uzaklaştıkça,  kendimizi hatırlamaya yani fıtrattaki mükemmelliğin tezahürü olduğu için bitmek bilmeyen sanat çalışmalarına dönüşüyor, kendimize dönüyoruz sonra yine kendimizi özlüyoruz.
Çok acı bir sözdür, "Yakınlaşmak ve Güzelliği görmek için yine uzaklaştırılıyoruz". Dünya ve ahiret hayatı gibi. Ruhlar alemindeki fıtratımıza, aslımızı aracasına eserler üretiyoruz yine de anlatmaya muktedir olamıyoruz. Sanatın küçük şubelerlerinde sema eder gibi sanat eserleri üretebiliyoruz. Bu şubelerden bir örnek olarak rastlayamadığım ve sergilerde uzun yıllardır görmek için can attığım "Edirnekari" çalışmalarına dikkati çekmek isterim.
Nedeni ise ahşap boyama kursları ile ahşap dahi olmayan ürünlerin sanat değeri gibi kabul görmesi.  Şaşırmayacaksınız elbette, 15.yy dan bu yana kök boya dolayısıyla yine fıtrata yakınlık kesbeden Edirnekari sanatını sorduğumda,  hiç duymadıklarını fakat uzun yıllardır kurs gördüklerini anlatıyorlar.
Mesele şu ki sanatçı gibi ancak amel etmesi gerek. Dahil olduğum bir çok sanattan en güzel örneği vermek gerekirse, Hakikate tabi olmayı isteyen ramiler (atıcılar-okçular) bunu fiiliyata geçiremediğinde sözle sözlemesine de bu manidir, ya Hakk diyemeyişimiz amelde bir sorundur. Sanattan faydalanarak velhasıl insanlaşmayı öğrenmekten, yöntemlerini unutup kendimizden uzaklaşmak sıkıntıların oluşumunun başlıca müsebbibidir. Ne olacak; ya Hakk denmese diye düşündüğünüz anda dahi adalet arayayışınız anlamsızlaşmasın buna sebep olmayalım.
Sanattaki usul, ressam da olsa usta-çırak veya
Üstaze-talebe (atıcılık meşki/talimi) ilişkisine dayalı olmak zorunda. Ne ressam çırağına badana boyama öğretiyor, ne de bir kemankeş talebesi/şakirt üstadından
 çubuk fırlatıcılığını, ortayı tutturma hırsını futbolmuş gibi öğreniyor değil.  Talip bir ebrucu da olsa çay nasıl demlenir diye sorulsa; "gelenekli yöntemlerle ustamdan öğrendim" diyebilmesi gerekir örneğin. Oturmayı, kalkmayı veya konuşmayı internetten mi yoksa dizilerden mi öğrenecek gençlerimiz?
 Kendimize Dolayısyla Nefsimize Haksızlık En Büyük Adaletsizliktir.
Ahşap boyarken bir sanatçı Edirnekari ile birçok şeyle birlikte,  yüzey nedir manası öğreniliyor belki. Bir ressam... adı üstünde suret ve siret öğreniyorsa Musavvir olan tek Yaratıcıyı hatırlatıyor, O'nu görme çabasına bilinçli veya değil  girmiş sayılıyorlar. Sanat sahibini hatırlatmıyorsa bu sanat olamaz. Zenginlerin duvarına süs, koltuğuna aksesuar olur  denmiş. Müsiki olsun, İğneyle kuyu kazar gibi nakşeder olsun, isterse sanatçı süsleyerek tenzinleyen birisi olsun veya okun vesilesiyle ruhunda oyduğu defineleri ortaya çıkaran birisi olsun, sanatın her bir şubesinden muhakkak bir pay alınmış oluyor.
Buna en güzel örnekler asırlar öncesinden verilmiş; Islam sanatların en başında, Gelenekli Türk Okçuluğu ile ilgili "güzel ahlâktan paydır" tanımı kavisnâme gibi kitaplarda sünnet olma yönüyle de sanatların en üstünü olarak tarif edilmiş.
 
Yüreğinizdeki Resimleri Nasıl Çizdiğinizi Öğrenmek İstiyorsanız
 Yaşantınıza Bakmanız Yeterlidir
 
Dünya kurulduğundan bu güne dek insanlar o resimleri kendi tablolarını çizmekteler. Kim daha çok korku yaşıyorsa o derece zalimleşiyor ve aynı Filistin'li kardeşlerimiz gibi katledilmeleri uğruna karanlık zelil tablolar oluşturuluyorsa bunun muhakkak bir zıddı da yaratılmıştır. İşte bizler bunu en kolay SANAT ile yüreklere çizdirebiliriz.
Hattatlar haddi bilmeyi (1),     müzehhibler sevgiyle kalpleri çiçek gibi süslemeyi,     ata binen bir çocuk hislerini yönetmeyi binicilik sanatıyla            öğrenebiliyorsa, muhakkak en başta duygularının esaretinden kurtulabilmenin de usulüne vakıf olacaktır. En önemlisi eşyanın bizlere ögerettiklerinden insan olduğumuzu öğrenebilmektir sanat, kitaptan satırları okuyarak sanat yapılmaz fakat metin yazarak ve fayda yayarak sanat olur. Cenk sanatıyla, kullandığınız  ok ve yay silah dahi olsa, nasıl ki zıddını, bir karıncayı bile incitmemeyi öğretiyorsa hepsinin verdiği faydanın başında "merhamet" gelir. Bu da adaleti öğretir, vicdanıyla iyilik yapmaktan ötesine götürür bizi hazreti insan oldurur.
 
Balıkesir Valiliği vesilesiyle BALİKESİR SANAT GÜNLERİNDE; "Sanat tıkalı olan yerleri açar" benzetmesini yapan birinin bu sözleri üzerine sizlere bir derviş kıssasıyla sanatçıların ustad ve üstazelerin çilelerine de dikkat çekmek isterim. Zira bu alem -çilehanedir- (2).
Bir sanatla iştigal etmek de ancak bir dert ve çileye iştiyakınız nisbetinde ilerlemenizi ve büyümenizi sağlar.
 
Aslolan sanat mıdır?
 Bulabildin ise Sanat Nedir Bilebildin Mi?
Yemişler içmişler, iki serhoş gittikleri meyhânede kavgaya tutuşmuşlar. Orada bulunan bir bektâşî, kavgayı ayırmak için aralarına girmiş. Girmiş ama kafasına da bir şişe yemiş. Kavgaya şahit olan biri bektâşîye sormuş:
-Erenler kafana bir şey oldu mu?...Bektâşî'nin cevâbı pek mânidâr olmuş:
-Ben de kafa olsa hiç iki sarhoşun arasına girer miydim?
İnsan İnsan Derler İdi.., İnsan Nedir Bildin Mi?
Bu hikâye anlayana çok şey söyler. Biz şimdilik tek bir yönüne işâret edelim. Bu hikâyedeki meyhâne, dünyânın remzidir. Kavgaya tutuşan sarhoşlar, dünyâ derdiyle  didişen ve paylaşamayan insanların remzidir. Kavgayı ayırmaya çalışan bektâşî, ehl-i dünyâya nasîhat eden ve onları bu boş kavgadan kurtarmaya çalışan irşat edenlerin remzidir. Bektâşînin kafasına şişe yemesi ise, dünyâ sarhoşu olanların, yapılan nasîhatları dinlemedikleri gibi bir de üstüne nasîhat edenlere kızıp, düşmân olmalarına ve onlara eziyet-cefâ etmelerinin remzidir. Bektâşînin, yaptığı iş için "kafası olanın yapacağı iş değil" demesine gelince; Mürşidler halkı irşâd için büyük emekler harcar ve birçok fedâkârlıklar yaparlar fakat karşılığında hiçbir menfaat beklemezler. Hattâ bütün bu fedâkârlıklara rağmen çoğu zaman yardım etmeğe çalıştıkları kişilerden eziyet ve cefâ görürler. Onların iç dünyâsını bilmeyenlere göre yaptıkları bu iş, hiç de akıl işi değildir.
 
(Sonuç: Sanat da gönül işidir, sanatçının büyüklüğü ise başkaları için katlandığı sıkıntılara oranla eşdeğerdir. Rumelinden, Gaziantep'ten Hatay'ına değin, Türk milleti de aynı acılarıyla büyüyen tek şanlı millettir.
Çalıştayda Gaziantep'e yakışır bir sanatçıdan görebileceğimiz mükemmel misafirperverliği için Erkan Bakım hocamıza teşekkürlerimizi sunar, seneye Edirnekariden, kaat'ı sanatına kadar  tüm Islam Sanatları'nı yansıtacak eserlerin birarada toplandığı merkez çalışmada buluşmayı ümit eder, sanatla müştrekte buluşanlara kalbi sevgi ve dualarımı sunarım. )
 
Kaynakça:
(1) Şeyh Hamdullah: "Hattatlıkta feraceyi giydim üzerime oturdu, lakin atıcılıkta (0k) ancak eteğine yapışabildim" (Risalat-ı Rumat)
(2)  Çile: Yaya bağlanan ipin adına çile denir.


Bu yazı 1090 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 33 25 4 4 73 26 79 +47
2 Fenerbahçe 33 23 5 5 82 39 74 +43
3 Beşiktaş 34 22 4 8 70 31 74 +39
4 Adana Demirspor 33 18 6 9 70 41 63 +29
5 Başakşehir FK 33 15 10 8 45 34 53 +11
6 Konyaspor 33 12 8 13 45 36 49 +9
7 Kayserispor 33 15 14 4 54 57 49 -3
8 Trabzonspor 32 14 12 6 50 47 48 +3
9 Fatih Karagümrük 32 11 10 11 68 58 44 +10
10 Alanyaspor 34 11 15 8 52 62 41 -10
11 Kasımpaşa 33 11 15 7 40 52 40 -12
12 MKE Ankaragücü 33 11 16 6 40 47 39 -7
13 Antalyaspor 33 10 15 8 43 51 38 -8
14 Sivasspor 34 10 17 7 44 53 37 -9
15 İstanbulspor 33 10 18 5 40 61 35 -21
16 Giresunspor 33 8 15 10 37 56 34 -19
17 Ümraniyespor 33 6 18 9 44 59 27 -15
18 Gaziantep FK 33 6 20 7 31 63 25 -32
19 Hatayspor 33 6 22 5 19 74 23 -55
Takım O G M B A Y P AV
1 Samsunspor 36 23 4 9 70 26 78 +44
2 Çaykur Rizespor 36 18 4 14 64 35 68 +29
3 Pendikspor 36 19 7 10 65 36 67 +29
4 Bodrumspor 36 18 10 8 55 34 62 +21
5 Sakaryaspor 36 20 14 2 59 47 62 +12
6 Eyüpspor 36 18 10 8 40 30 62 +10
7 Göztepe 36 17 9 10 45 28 61 +17
8 Manisa FK 36 15 10 11 53 47 56 +6
9 Keçiörengücü 36 16 12 8 59 47 56 +12
10 Bandırmaspor 36 15 11 10 55 58 55 -3
11 Boluspor 36 14 12 10 44 46 52 -2
12 Altay 36 11 14 10 45 45 39 0
13 Erzurumspor FK 36 11 16 9 43 48 39 -5
14 Tuzlaspor 36 11 20 5 42 52 38 -10
15 Gençlerbirliği 36 10 18 8 46 55 38 -9
16 Altınordu 36 9 19 8 41 57 35 -16
17 Adanaspor 36 6 23 7 32 76 25 -44
18 Denizlispor 36 7 24 5 35 67 23 -32
19 Yeni Malatyaspor 36 4 25 7 22 81 16 -59
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 38 25 4 9 73 28 84 +45
2 Bucaspor 1928 38 24 5 9 63 22 81 +41
3 İskenderunspor A.Ş. 38 23 7 8 65 31 77 +34
4 1461 Trabzon FK 38 22 8 8 62 27 74 +35
5 Van Spor FK 38 21 6 11 58 27 74 +31
6 Ankara Demirspor 38 20 7 11 65 32 71 +33
7 Karacabey Belediye Spor 38 19 8 11 55 31 68 +24
8 Fethiyespor 38 16 15 7 59 51 55 +8
9 Zonguldak Kömürspor 38 15 15 8 45 50 53 -5
10 Serik Belediyespor 38 14 13 11 54 43 50 +11
11 Kırşehir FSK 38 12 14 12 49 54 48 -5
12 Kırklarelispor 38 10 12 16 38 35 46 +3
13 Etimesgut Belediyespor 38 11 15 12 43 51 45 -8
14 Kastamonuspor 38 11 17 10 41 47 43 -6
15 Sarıyer 38 10 16 12 46 57 42 -11
16 Uşak Spor 38 8 21 9 37 64 33 -27
17 Balıkesirspor 38 6 22 10 32 76 25 -44
18 Pazarspor 38 4 23 11 29 79 23 -50
19 Adıyaman FK 37 5 24 8 22 70 23 -48
20 Diyarbekir Spor 37 2 26 9 18 79 15 -61
Takım O G M B A Y P AV
1 Yeni Mersin İY 34 19 4 11 49 21 68 +28
2 Belediye Derincespor 34 18 4 12 51 24 66 +27
3 Belediye Kütahyaspor 34 18 5 11 52 34 65 +18
4 52 Orduspor FK 34 19 8 7 54 34 64 +20
5 Nevşehir Belediyespor 34 16 8 10 52 40 58 +12
6 Karaköprü Belediyespor 34 16 10 8 44 32 56 +12
7 Karşıyaka 34 15 10 9 44 28 54 +16
8 Çatalcaspor 34 11 12 11 40 39 44 +1
9 Amasyaspor Futbol Kulübü 34 11 12 11 33 36 44 -3
10 Elazığspor 34 12 16 6 44 53 42 -9
11 1922 Konyaspor 34 11 15 8 42 47 41 -5
12 Hacettepe 1945 34 9 16 9 41 50 36 -9
13 Ağrı 1970 Spor 34 8 14 12 23 39 36 -16
14 Edirnespor 34 10 19 5 35 45 35 -10
15 1954 Kelkit Bld.Spor 34 7 13 14 25 35 35 -10
16 Yomraspor 34 7 14 13 36 42 34 -6
17 Eskişehirspor 34 6 20 8 39 69 26 -30
18 Şile Yıldızspor 34 5 18 11 29 65 26 -36
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 22/05/2023 Trabzonspor vs Fatih Karagümrük
 30/05/2023 Alanyaspor vs Kasımpaşa
 30/05/2023 Fatih Karagümrük vs Kayserispor
 30/05/2023 Fenerbahçe vs Antalyaspor
 30/05/2023 Giresunspor vs Trabzonspor
 30/05/2023 İstanbulspor vs Adana Demirspor
 30/05/2023 MKE Ankaragücü vs Galatasaray
 30/05/2023 Sivasspor vs Konyaspor
 04/06/2023 Adana Demirspor vs Başakşehir FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 21/05/2023 Manisa FK 1 - 5 Pendikspor
 21/05/2023 Çaykur Rizespor 0 - 0 Altınordu
 21/05/2023 Bodrumspor 1 - 1 Göztepe
 Hük. Adanaspor 0 - 3 Samsunspor
 Hük. Yeni Malatyaspor 0 - 3 Denizlispor
 21/05/2023 Bandırmaspor 1 - 1 Gençlerbirliği
 21/05/2023 Eyüpspor 2 - 1 Keçiörengücü
 21/05/2023 Erzurumspor FK 2 - 0 Boluspor
 20/05/2023 Altay 3 - 1 Tuzlaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/05/2023 Zonguldak Kömürspor 3 - 1 Pazarspor
 20/05/2023 Kastamonuspor 3 - 2 Kırşehir Futbol Spor Kulübü
 Hük. Adıyaman FK 0 - 3 Fethiyespor
 Hük. Diyarbekir Spor 0 - 3 Bucaspor 1928
 20/05/2023 Van Spor FK 8 - 0 Balıkesirspor
 20/05/2023 İskenderunspor A.Ş. 5 - 1 Uşak Spor
 20/05/2023 Etimesgut Belediyespor 2 - 0 Serik Belediyespor
 20/05/2023 1461 Trabzon FK 2 - 0 Kırklarelispor
 20/05/2023 Karacabey Belediye Spor 2 - 0 Sarıyer
 20/05/2023 Ankara Demirspor 1 - 0 Kocaelispor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 20/05/2023 1922 Konyaspor 4 - 1 Hacettepe 1945
 20/05/2023 Belediye Kütahyaspor 4 - 1 1954 Kelkit Bld.Spor
 20/05/2023 Edirnespor 6 - 2 Şile Yıldızspor
 20/05/2023 Belediye Derincespor 3 - 0 Karaköprü Belediyespor
 20/05/2023 52 Orduspor FK 2 - 1 Amasyaspor Futbol Kulübü
 20/05/2023 Elazığspor 0 - 4 Karşıyaka
 20/05/2023 Nevşehir Belediyespor 3 - 2 Eskişehirspor
 20/05/2023 Yeni Mersin İdman Yurdu 5 - 1 Yomraspor
 20/05/2023 Çatalcaspor 2 - 0 Ağrı 1970 Spor
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI