Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
Yaygın yanlış fikirler listesi
Tarih: 06-05-2024 11:07:00 Güncelleme: 06-05-2024 11:07:00


 

**Ünlü Türk bilgini Hezârfen Ahmed Çelebi, Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâme isimli ünlü eserinde yer alır ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olduğu rivayet edilir. Hezârfen Ahmed, 1632 yılında lodoslu bir havada Galata Kulesi'nden kuş kanatlarına benzer bir araç ile kendini boşluğa bırakması ve İstanbul Boğazı'ndan süzülerek Üsküdar'daki Doğancılar Meydanı'na inmesi hikâyesi ile tanınır. Ancak bazı tarihçiler ve mühendisler tarafından hikâyenin bilimsel olarak tutarsız olması ve başka herhangi bir tarihsel kaynakta geçmemesi neden gösterilerek bir "efsane" olarak savunulur. Modern Osmanlı tarihçilerinin çoğunluğu ise uçuşun büyük olasılıkla "gerçek" olduğunu, ancak bu olayı Evliya Çelebi'nin muhtemelen biraz "abartarak" aktardığını belirtmektedirler. Yine de Ahmet Çelebi'nin uçuş yaptığına veya yapmadığına dair kesin ve net kanıt, tarihçiler tarafından henüz bulunmamıştır.

**İtalyan bilim insanı ve astronom Galileo Galilei'nin 1633'te Katolik Kilisesi tarafından Güneş merkezli teorisini terk etmeye zorlandıktan sonra "Ama yine de hareket ediyor!" sözünü dile getirmiş olduğunu destekleyecek çok az kanıt vardır.

image.png

 

**Ünlü İngiliz bilim insanı Isaac Newton'ın, kafasına bir elma düştükten sonra bundan ilham alıp yerçekiminin doğasını araştırmaya başladığı hikâyesi biraz uydurmadır. Newton'ın yaşıtı olan İngiliz doktor William Stukeley tarafından kaleme alınan notlar daki bilgilere göre bu elma olayı, 1660'ların ortalarında, veba salgını sırasında Newton'ın kalmış olduğu Kuzey İngiltere'deki malikânesinin bahçesinde gerçekleşmiş. Olayı Stukeley'e 1726'da anlatan Newton, sadece "elma ağaçlarının gölgesinde oturduğunu ve yere düşen elmaları izlediğini" söylemektedir. Notlarda, elmanın Newton'ın kafasına düştüğüne ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

**Alexander Graham Bell, telefonun mucidi değil patentini alan ilk kişidir. Tarihçilerin ulaştığı verilere göre Bell, o dönem telefon üzerinde çalışan pek çok kişiden biriydi. Bu kişilerden biri olan İtalyan mucit Antonio Meucci ise aslında telefonu ilk icat eden kişi olmuştu. 1854'te telefonun ilk örneğini icat eden Meucci, 1871'de geçici patent başvurusunda bulundu. İlerleyen yıllarda işsiz kalan Meucci, 1872 ve 1873'te geçici patent süresini uzatmak için gerekli olan 10 doları gönderebildi, ama 1874'te gönderemedi. İcadının krokilerini yolladığı ABD merkezli Western Union adlı bir şirketteki laboratuvarda Graham Bell bunları buldu ve icadın patentini aldı. Meucci bunun üzerine Graham Bell'e dava açtı. 1886'da mahkeme, Meucci'nin icadın sahibi olduğuna ikna olmuş görünse de, üç yıl sonra Meucci öldü. Bu nedenle de telefonun mucidinin Graham Bell olduğu anılmaya başlandı. Ancak 2002 yılında ABD Kongresi, bir kararla telefonun mucidi olarak Meucci'yi tanımaya başladı.

**Ampulün mucidi olarak bilinen Thomas Edison, aslında ampulü ilk keşfeden kişi değildir. Ampulü ilk icat eden bilim insanı, Humphry Davy isimli İngiliz mucittir. Edison, sadece patentini almıştır.

**Uçak, motor, uçuş gibi kelimeler bir araya geldiğinde akla ilk olarak Wright Kardeşler geliyor; ancak bu kardeşlerin 17 Aralık 1903'te Kitty Hawk'ta yaptıkları ünlü uçuştan dokuz ay kadar önce Yeni Zelandalı Richard Pearse, 31 Mart 1903'te Wright Kardeşler'in tasarımından çok daha öte bir tasarımla, çift motor yerine tek motor kullanarak oldukça hafif bir uçağı havalandırmayı başarmıştı.

**Albert Einstein, sanılanın aksine okulda matematikten hiç kalmamıştır. Konuyla ilgili Einstein, şunları söylemiştir: "Ben hiçbir zaman matematikten kalmadım. 15 yaşımdan önce diferansiyele ve integrale hakimdim.". Einstein, o zamanki öğrenci akranlarından 2 yaş daha genç olmasına rağmen matematik ve bilim bölümlerinden gayet iyi puanlar almıştı.



Bu yazı 1723 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI