Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
KÜÇÜK YAŞTA MAKYAJ YAPMAK
Tarih: 18-05-2024 11:48:00 Güncelleme: 18-05-2024 11:48:00


 

Kız çocukları doğaları gereği makyaj yapmaya hevesli olurlar. Özellikle annelerinde görerek makyaj yapmak isterler ve annelerde kimi zaman dayanamayarak ruj, oje gibi kozmetik ürünlerini kızlarının kullanmasına izin verirler. Ancak ebeveynlerin bu konuda sınırlarını dikkatli çizmeleri gerekir. Küçük yaşta kozmetik ürünlerini kullanmak çocuk için hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuzluklara sebep olabilir. Kozmetik kullanımının fiziksel olarak alerji, egzama gibi birçok zararları vardır. Ayrıca deriden emilen kimyasallar nedeniyle çocuğun hormon dengesinin bozulmasına sebep olurlar. Kozmetik ürünlerde bulunan kurşun, kandaki hemoglobin ile reaksiyona girerek, kansızlık, kusma, zayıflama, öğrenme bozukluğu, böbrek ve beyin hasarı gibi birçok hastalığa sebep olabilir.

Neden makyaj yapmamalıyız?

Çoğu makyaj türü son derece alerjiktir ve cilde sürülmemesi gereken birçok bileşen içerir. İçeriğinde bulunan sodyum, benzoat, propilen glikol, hassas ciltlerde farklı reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca cildiniz hassas olmasa bile, cildinizdeki olumsuz etkileri zamanla fark edilebilir.

Kadınların yüzde kaçı makyaj yapıyor?

Araştırmalara göre; dünyada ki kadınların yüzde 44,4'ü düzenli olarak makyaj yapıyor.

 

Tesettürlü kadın makyaj yapabilir mi?

Aşırı olmamak şartıyla makyaj yapabilirler. Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak uygun değildir.

Makyajlı bir şekilde namaz kılınır mı?

Abdestten sonra yüze krem sürmek veya makyaj yapmak abdesti bozmaz. Bu bakımdan abdest aldıktan sonra yapılan makyajla namaz kılınabilir. Makyaj yapıldıktan sonra makyajdaki maddeler suyu geçirmeyecek maddelerden yapılmışsa, abdeste mani teşkil edeceğinden, bu maddeler giderildikten sonra abdest alınmalıdır.

Boya, oje, ruj ve jöle gibi maddeler abdest ve gusle engel olur mu?

Gusül veya abdest alırken, yıkanması gereken organların kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Aksi hâlde gusül veya abdest geçerli olmaz. Dolayısıyla, gusledecek veya abdest alacak kimsenin bedeninde veya abdest organlarında suyun deriye ulaşmasına engel olacak bir madde bulunmamalıdır.  Ancak mesleğini icra ederken tırnaklarına boya yapışan boyacı veya tırnaklarının arasına çamur girip de çıkartamayan çiftçi ve benzeri meslek sahipleri bundan müstesnadır. Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır. Böyle maddeler suyun bedenle temasına engel olursa abdest ve gusle de engel olurlar. Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir. Saça sürülen jöle ise bir tabaka oluşturmadığından abdest ve gusle engel olmaz.



Bu yazı 1197 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI