Bugun...


ERHAN YIRCALI

facebook-paylas
GÜL RENGİ
Tarih: 25-05-2024 10:41:00 Güncelleme: 25-05-2024 10:41:00


 

Güller romantizmin simgesi olarak bilinir tüm dünya da. Gül çiçek dünyasının en popüler bitkisidir. Dikenlerine rağmen hem kokuları hem renkleri hem de görünümleriyle güzellerdir.

Bazen ilanı aşk etmek, bazen gönül almak, bazen sevgimizi ya da hüznümüzü belirtmek için gül göndeririz ya da veririz karşımızdakine. Peki, güller hakkında neler biliyoruz? Bir bakalım!

1- Dünyanın en eski gülü yaklaşık 1000 yıllık. Almanya’da Hildesheim Katedrali’nde yetişiyor.

2- Dünyada siyah gül diye bir gül de var. Hem de Şanlıurfa Halfeti’de bulunuyor.

3- 2002'de yerçekimsiz ortamın güllerin kokusunu nasıl etkilediğini araştırmak için “Overnight Scentsation” adlı minyatür bir gül uzaya gönderilmiş.

4- Yaklaşık 15 bin tane gül türü var. Türkiye’de gül yetiştiriciliğiyle bilinen şehrimiz ise Isparta.

5- Güller epey uzayabiliyor. En uzun gül çalısı 7 metreyi bulmuş.

6- Antik Romalılar gülleri boyunlarına takarmış. Gizli meseleleri de güllerin altında konuşurlarmış.

7- Kuşburnu bir yabani gül aslında.

8- Yazılı tarihte güle ait ilk kayıtlara 5000 yıl önceki Mezopotamya kil tabletlerinde rastlanmış.

9- Amerika Arizona’da yetiştirilen bir gülün büyüklüğü bir futbol sahası kadarmış.

 

Bazen de gülün rengine ya da sayısına göre imalı bir mesaj vermekte mümkündür.

Eskiden  ‘damask’ adı verilen güller, ilk olarak eski Mısır mezarlarında bulunmuş olup, tarihi kırk milyon yıl geriye kadar dayanmaktadır.  Uzun ve renkli bir tarihe sahip olan güller, o zamanlardan bu günlere kadar binlerce şiire, şarkıya ve kitaba konu olmuştur.

Çünkü gül,  her zaman sevginin en büyük simgesidir. Peki! İnsanlar gibi çiçeklerinde kendine özgü karakterleri olduğunu biliyor muydunuz? Renklerine göre güller, verdiği mesajlarla da çeşitlilik göstermektedir.

Kırmızı Gül

Güller arasında en popüler olanı kırmızı olandır. Kırmızı gül ‘aşk’ demektir. ‘Seni seviyorum’ demenin en meşru şeklidir. Sevdiğinize kırmızı gül vererek sürekli onu düşündüğünüzü gösterebilirsiniz. Sevgililer Günü için kırmızı gül seçimi ideal olacaktır.

Sarı Gül

Sarı gül arkadaşlığı temsil eder. Birine minnet duygunuzu göstermek istiyorsanız sizin için en doğru seçim sarı güller olacaktır. Üzerinizde emeği olan insanlara teşekkür etmek istediğinizde, özellikle Anneler Günü ve Öğretmenler Günü için sarı gül ile birlikte teşekkür etmeniz karşınızdakini oldukça sevindirecektir.

Beyaz Gül

Beyaz gül saflığı ve masumiyeti temsil eder. Karşınızdaki insana beyaz gül alarak hem sevginizin saf olduğunu hem de ondan hiçbir şüphe duymadığınızı simgeleye bilirsiniz. Eğer yeni bir ilişkide hangi çiçek doğru olacaktır diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı beyaz gül olabilir. 

Pembe Gül

Oldukça sempatik görünen pembe güllerin anlamı; mutluluk, incelik ve tatlılıktır. Pembe güller uzun yaşar ve oldukça hoş bir kokuya sahiptirler. Karşınızdakinin hayatınıza dâhil olmasından ne kadar mutlu olduğunuzu göstermenin en ideal yoludur pembe gül.

Turuncu Gül

Kırmızı gülün aşkı, sarı gülün ise arkadaşlığı ve minnet duygusunu temsil ettiğini belirtmiştik. Turuncu gül ise;  ikisinin arasındaki duyguları ifade eder.  Turuncu güller arzu, heves ve gururu temsil ederken, verildiği kişiye büyülenmeyi ifade eder. Aynı zamanda çiçek bahçelerine de oldukça yakışacaktır.

Mavi Gül

Mavi gül belki de en anlamlı çiçeklerden biridir. Aslında doğada mavi gül bulunmamaktadır. Mavi olarak adlandırılan güller mavi tonlu mor çiçeklerdir.  Bunun dışındaki mavi güller ise beyaz güllerin renklendirilmesinden oluşturulmaktadır. Doğal yollarla mavi gül elde edilemediği için, elde edilemez, ulaşılamaz ve gizemli anlamlarına denk gelmektedir. Mavi gül eşsizliktir. 



Bu yazı 1109 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI