Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
19 MAYIS
Tarih: 20-05-2024 12:48:00 Güncelleme: 20-05-2024 12:51:00


    Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi 13 Ocak 1928 tarihinde alınan bir kararla Türkiye de sınıflara, okutulan kitaplara ve önemli eğitim kurumlarına konulmuştur.

            Atatürk’ün  Gençliğe hitabesi, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Cumhuriyet Halk Fırkasının 2. büyük kongresin de, Nutuk adlı eserini meydana getiren  konuşmasının sonunda 20 ekim 1927günü Türk gençliğine hitabesi , nutuk’un ‘’Türk Gençliğine Hitapla söylemiş oluğu metindir.’’Nutuk’un sonuç bölümünü meydana getirir.

           Atatürk’ün  Gençliğe bıraktığı emanet’’ başlıklı bölümde yer alır! Türk İstiklali’’ve’’Türk Cumhuriyeti’’kavramları üzerine kurulmuş bir metindir.

            Mustafa Kemal bu hitabıyla geçmişte yaşanılan sıkıntıların bir daha tekrar etmemesi için Türk Milletinin İstikbali olan gençlere öğütlerde bulunmuştur. Mustafa Kemal siyasi bir vasiyetnamesi niteliğinde olan gençliğe hitabeyi okurken çok etkilenmiş ve gözyaşlarını tutamamıştır.19 Mayıs 2022 Perşembe günü Gençlik ve Spor Bayramını hep birlikte  kutlayacağız .Kurtuluş savaşının başlangıcı kabul edilen 19 Mayıs 1919 günü Atatürk’ün Samsuna attığı adımı bayram olarak  gençlere hediye etmiştir. Atamız bu özel günde  geleceğimiz olan gençlere  güven ve inancının tam olduğunu  Nutuk adlı eserinde ki vasiyetname niteliğinde olan Gençliğe Hitabesiyle ölümsüzleştirmiştir.

     Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi

Ey Türk Gençliği birinci vazifen ;Türk istikbalini ,Türk Cumhuriyetini ,ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

            Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur. Bu temel ,senin en kıymetli hazinendir.İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dahili ve harici bedbahtların olacaktır.Bir gün ,istikbal ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen vazifeye atılmak içinde bulunacağın vaziyetin imkan ve şerait,çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir.

‘’İstiklal ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar  bütün dünya da emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş ,bütün tersanelerine girilmiş,bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi  bi fiil işgal edilmiş olabilir.Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalette hatta hıyanet içinde bulunabilirler.Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler Millet fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.Mustafa Kemal Atatürk

            Ey Türk istikbalinin evladı!İşte bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır.

Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

            Mustafa  Kemal Atatürk

            Ey türk gençliği geleceğimizin mimarları mühendisleri,doktorları ,aşçıları,öğretmenleri askerleri ,anaları ve babaları  Fetih Marşında bahsedildiği gibi

            Elde sensin, Dilde sen gönüldesin

            Fatih in İstanbul u feht ettiği yaştasın …

Türk milleti olarak dün yüzyıllar öncesinde  Atamın da dediği gibi   bizlerde sizlere sonsuz güveniyoruz .19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınız Kutlu Olsun.Saygılarımla …



Bu yazı 567 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI