Bugun...


MUSTAFA TETİK

facebook-paylas
HARF DEVRİMİ HAFTASI
Tarih: 07-11-2024 18:36:00 Güncelleme: 15-11-2024 15:41:00


Her dönemde gazete çıkarmak zamanla yarışmayı, okuyucuya sıcağı sıcağına haber yetiştirmeyi gerektiriyordu. Karmaşık olan Arap alfabesi ,dizgi işlerini çok yavaşlatıyor ve gazete çıkarmayı zorlaştırıyordu.1855 yılında telgraf telleri Avrupa dan  İstanbul a ulaşmıştı Arap harfleriyle   Türkiye den yurt dışına Türkçe telgraf çekilemiyordu.yurt dışından Türkçe telgraf alınamıyordu, çünkü telgraf alfabesi veya mors alfabesi Latin alfabesi temeline dayanıyordu.1950 ler den 1928 yılına kadar Osmanlı dış işleri teşkilatı bütün telgraf yazışmalarını Latin harfleriyle yürütmek zorunda kalmıştır.Latin alfabesi 5 kıtaya yayılmış küresel bir dil olmuştu.Türk harf Devrimini gerçekleştirmek Atatürk’ün öncülüğünde Cumhuriyet rejimine nasip oldu.Atatürk ,Türk Harf  Devriminin gerçek önderi ve mimarıdır.10 Ağustos 1928 gecesi İstanbul’ da Gülhane Parkında Türk Harf Devrimini halka haber verdi.duyurmakla kalmadı kendisi bizzat işe koyuldu. Bir Başöğretmen olarak Kara tahtanın başına geçti.1 Kasım 1928 yılında Türkiye’de harf devrimi yapıldı. Yaklaşık bin yıldan beri kullanılmakta olan Arap harfleri bırakıldı. Yerine Latin alfabesine dayanan Türk harflerine kabul edildi. 1 Kasım 1928 tarihinde Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında kanun yasallaşmış oldu. Harf değişikliğinin yasallaşmasının ardından başta öğretmenler ve devlet memurları olmak üzere yeni harflerin öğretilmesi hususunda genel bir kampanya başlatıldı. Harf değişikliği yurtta hem okuma yazmayı kolaylaştırmış hem de eğitim sisteminin o döneme göre en sağlam biçimde kurulmasını sağlamıştır.1 OCAK 1928 de Millet Mektepleri açılmış. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yeni alfabeyi öğrenen herkes tüm yurttaşlara okuyup yazmayı öğretmeye çalışmışlardır. Atatürk Türkler arasında yazı birliğini sağlamak hem de zaten Türklerin ürünü olduğunu düşündüğü Etrüsklerin Abece sını almak için Latin Abecesini (kendi deyimiyle ‘’Türk Alfabesi ‘’ni ) seçmiştir.

Türk Harf İnkılâbının Etkileri ve sonuçları:

-Türk dilinin gelişmesi sağlandı.

-Çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu.

-Yabancı dil öğrenmek kolaylaştı.

-Okuma yazma oranı ve yazılan basılan eser sayısı arttı.

-Türkçe, Arapça ve Farsça gibi dillerin etkisinden kurtuldu.

-Halkın yeni alfabeyi öğrenebilmesi için Millet mektepleri açılmıştır. Harf devrimi sayesinde Türk dilinin gelişmesine imkân sağlanmıştır. Türk alfabesinin Latin alfabelerinden oluşması yabancı dil öğrenimi kolaylaştırmıştır. Okuma yazma oranı artmıştır.

            Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyanın en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Türkçe Türk Milletinin en kutsal hazinesidir. Mustafa Kemal ATATÜRK

Harf Devrimi Haftası hepimize kutlu olsun…



Bu yazı 2331 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI