Ayak yanması tıpta bilinen adı ile Grierson-Gopalan sendromu, kişinin ayaklarının rahatsız edici boyutlarda sıcak ve ağrılı hale geldiği bir semptomdur. Bu sendroma sahip kişiler gündüzlerini daha rahat bir şekilde geçirse de geceleri yanma hissinin yoğunluğu artabilir.
Ayak yanması sendromunun şiddeti kimilerinde hafif seyrederken kimilerinde daha şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Yanan ayak kaynaklı ağrı belirli aralıklarla geçebilir, azalabilir veya aralıksız olarak devam edebilir. Halk arasında bilinen isminin ayak yanması olmasının nedeni genellikle ağrı ve ısı artışının ayak tabanında birlikte gözlenmesidir. Ancak ağrı, ayak tabanı dışında bileklerde hatta bacaklarda bile gözlenebilir. Sıcaklık ve ağrı dışında bu bölgelerde karıncalanma veya uyuşma hissedilebilir.
Bu süreçte bir çok kişinin ayağında hiperestezi gözlenir. Hiperestezi derinin uyaranları algılamasında meydana gelen bir bozukluktur. Kişinin ayağına dokunulmasında hassasiyet artmış, kişi temasa aşırı duyarlı hale gelmiş olabilir. Genellikle geceleri kötüleşen ısı veya yanma hissi, ayak veya bacaklarda uyuşma, keskin veya bıçak saplanıyormuş gibi, şeklinde tarif edilen bir ağrı, ayaklarda ağırlık hissi, cilt kızarıklığı veya aşırı sıcaklık bu rahatsızlığın belirtileridir.
Ayak yanmasının çeşitli nedenleri bulunur, çoğunlukla nöropati kaynaklı olabilir. Nöropati, sinir veya sinir hücrelerinde meydana gelmiş hasar olarak tanımlanır. Özellikle uzun vadede şeker hastalarındagörülen bir durumdur. Kronik böbrek hastalığı, vitamin eksikliği (B12 vitamini, folat ve bazen B6 vitamini), fazla alkol tüketimi, düşük tiroid hormon seviyeleri (hipotiroidizm), Lyme hastalığı, ayak mantarı, HIV/AIDS, kemoterapi ilaçları, el ve ayaklardaki atardamarların genişlemesi, ağır metal zehirlenmesi (kurşun, cıva, arsenik), vaskülit (kan damarlarının iltihabı), sarkoidoz (bağışıklık sisteminin bazı vücut dokularına reaksiyon göstermesi, romatolojik bir hastalık), Guillain-Barre sendromu (GBS), metatarsalji (travma, uzunluk farklılıkları, düztabanlık, halluks valgus, halluks rigitus gibi yapısal deformitelere, bazı bozukluklara, kemik ve yumuşak doku bozukluklarına bağlı oluşabilmektedir) ayak yanmasının nedenleri arasında sayılabilir.Hamilelik sırasında ayak altı yanması, hormonal değişiklikler, vücut ağırlığının artması ve dolaşım sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Genellikle geçici bir durumdur, pozisyonlama ve önerilerle geriler.
Yanmanın gece olmasının nedeni, yoğun bir günün ardından yaşanan yorgunluk veya deride meydana gelen bir enfeksiyon sonucunda ayakta geçici olarak yanmanın hissedilmesidir. Ancak bu durum ayak yanması sendromu yaşadığınız anlamına gelmez. Ayak yanması sendromu çoğunlukla bir sinir hasarı yaşandığının habercisi olabilir ve hastanın uyku kalitesiniolumsuz yönde etkileyebilir.Muayenede; öykü alınıp, fiziksel inceleme yapılır, EMG, kan testleri, sinir fonksiyon testi, sinir biyopsisi istenebilir.
Tedavi seçenekleri; altta yatan hastalığın tedavisi, ağrı kesiciler, sinir ilaçları, fizik tedavi, ayakkabı ve ayak bakımı, sıcak - soğuk su banyosu, egzersizler ve gerekli ise ortez desteği olarak sıralanabilir.
Huzursuz ve ağrılı durum ile başedebilmek için uzmanların önerilerini dikkate almak gerekir. Kişiye özel verilen egzersiz reçetesi eksiksiz uygulanmalıdır.